“Najdoktor” petu godinu zaredom; Žuvela: “Sreća da su me birale pacijentice, a ne neki lokalni politički moćnici”

Strah, napetost pa i patnja emocije su koje oboljeli proživljavaju kada posjećuju liječnika. Baš zato, zaziremo od trenutka kada će ispred nas stati profesionalac u bijeloj kuti i diktirati nam latinske nazive. Ne želimo biti samo broj i dijagnoza. Dobar liječnik mora biti stručnjak, ali i prijatelj i psiholog.

Kako pomiriti ove dvije strane, upitali smo na najboljoj mogućnoj adresi. Onoj ginekologa Ive Žuvele koji je petu godinu zaredom dobio mjesto na listi “najdoktora” u Republici Hrvatskoj.

Pacijentice su vam još jednom poklonile povjerenje. Neskromno, kako to objašnjavate?

Odmah na početku bih se zahvalio pacijenticama na pozitivnim recenzijama te čestitao svim kolegama dobitnicima titule najdoktora. Smatram da je ona rezultat predane, kontinuirane i stručne skrbi za svoje pacijentice koje su to prepoznale i nagradile.

Što znaci biti “najdoktor”? Osim da je dobar dijagnostičar, što pacijenti očekuju od svog liječnika?

Mogu govoriti iz svog iskustva, najdoktor se ne svodi samo na stručnost. Preko Facebook stranice sam uvijek dostupan, već 13 godina u suradnji s patronažom držimo besplatne tečajeve za trudnice, održao sam mnoga predavanja po cijeloj županiji. Naravno, bez ikakve naknade i van radnog vremena.

Koji su izazovi rada u aktualnoj koronakrizi?

Što se samog rada u ambulanti tiče, uz male prilagodbe sve se stigne. Međutim, na višoj razini se primjećuju slabosti sustava i nebriga lokalnih vlasti koje svoje aktivnosti svode na vatrogasne mjere, a nikako da se krene u dugoročno promišljanje o zdravstvu u kojem stalno slušamo o prevenciji. U konačnici ispaštaju i pacijenti i liječnici. Nitko ne preuzima odgovornost već se odmah poseže za paušalnim, nestručnim i neinteligentnim mjerama kojima se vrši presija na medicinsku struku. Sreća da su me birale pacijentice, a ne neki lokalni politički moćnici.

Možda zgodno pitati za kraj, budući da se ta tema proteze posljednjih mjeseci, kako koronavirus utječe na trudnice, jesu li ugrožene?

COVID-19 je još uvijek dijelom nepoznanica i neke ćemo posljedice infekcije koronom još neko vrijeme sagledavati. Bitno je rizik svesti na minimum. Mi se protiv tog virusa branimo takoreći goloruki, jedino što možemo napraviti jest spriječiti da uđe u organizam. Koliko god nam maska, distanca i dezinfekcija izgledali banalno, zasad imamo samo to. Ali i David je praćkom srušio Golijata… Samo odgovorno i strpljivo.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...