Elon Musk je prvi milijun zaradio spavajući u uredu jer nije imao za stanarinu

Kada je kretao kao mladi poduzetnik, s niti 25 godina, Elon Musk s bratom Kimbalom i prijateljem Gregom Kourijem pokrenuo je Zip2, kompaniju koja je novinskim kućama prodavala online planove grada s vodičima i oglasnikom. U tom početku Musk nije mogao priuštiti niti podstanarstvo pa je spavao u sjedištu kompanije, malom unajmljenom uredu u Palo Altu u Kaliforniji. Imali su samo jedno računalo s kojega se web s vodičima vrtio danju a onda bi on na istom računalu kodirao noću, piše Večernji list.

I tako sedam dana u tjednu. Upornost i težak rad isplatili su se jer su partneri uspjeli sklopiti ugovore s The New York Timesom i Chicago Tribuneom, i danas velikim i ključnim američkim novinama. Ideja je naizgled bila jednostavna, Musk je kombinirao besplatnu bazu podataka tvrtke Navteq koja se bavila informatiziranom kartografijom, s poslovnom bazom podataka Palo Alta. Već sljedeće godine u tvrtku je jedan ulagač investirao tri milijuna dolara. Pa je taj fond promijenio i strategiju, sada se više nisu prodavale gotove karte i vodiči, već sustav kojim su novine mogle same stvarati svoje karte bilo gdje u Americi. Zip2 postala je ključnom kompanijom u svojem segmentu, online gradskim vodičima.

Do 1998. godine već su imali 160 partnera među novinskim kućama. Već sljedeće godine Zip2 kupuje Compaq kako bi njezin sustav iskoristio za poboljšanje svoje tražilice AltaVista. Cijena: 305 milijuna dolara. Sam Musk u tom poslu dobiva 22 milijuna koliko je procijenjeno da vrijedi njegovih sedam posto dionica. Danas se jako puno priča o financijskoj tehnologiji kao novom tehnološkom biznisu snažnog potencijala, piše Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...