Konačni pravorjek donio Vrhovni sud; Dražen Slavica pravomoćno oslobođen optužbi da je odgovoran za smrt 12 vatrogasaca

Dražen Slavica, 14 godina nakon kornatske tragedije u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca i nakon dva suđenja, pravomoćno je oslobođen optužbi za teško djelo protiv opće sigurnosti. Odlučio je tako Vrhovni sud koji je odbio žalbe na posljednju nepravomoćnu oslobađajuću presudu koju je  2018.  donio Županijski sud u Zadru.

Riječ je o jednoj od najvećih poratnih tragedija u Hrvatskoj kada je 2007. u gašenju požara na Kornatu živote izgubilo 12 vatrogasca. Preživio je jedino Frane Lučić, kojem je bilo opečeno 80 posto tijela. Što se tiče Slavice, njega je tužiteljstvo označilo kao osobu koja je odgovorna za kornatsku tragediju. Zbog toga mu se već dva puta sudilo i oba je puta nepravomoćno oslobođen optužbi. Prvu je presudu Vrhovni sud ukinuo zbog proceduralnih razloga, a  druga je sada odlukom Vrhovnog suda, koji je o njoj raspravljao na sjednici u listopadu lani, postala pravomoćna.

Prema optužnici, Slavica se teretio da je 2007. dopustio da na gašenje požara odu osobe koje nisu imale uvjete za obavljanje ovakve vrste protupožarne intervencije te maloljetnicima. Teretio se i da je nakon odlaska vatrogasaca na Kornat  i dojave da se požar brzo širi i ne može kontrolirati, naložio preusmjeravanja kanadera s toga požarišta na drugo požarište te da nije poslao dodatne snage dovodeći time u opasnost živote vatrogasaca.

Bio je optužen i da nije izvijestio nikoga da je potrebno pokrenuti akciju spašavanja i izvlačenje vatrogasaca iz vatrenog okruženja. Vatra je zahvatila vatrogasce  i prešla preko njih, pri čemu se zapalila i odjeća koju su imali na sebi. Zbog nepravodobnog spašavanja vatrogasci  su dulje vrijeme bili izloženi kontaktu s vrućom podlogom, uz gorenje nepropisne odjeće. To je dovelo do opsežnijeg nastanka opeklina i većih patnji. Na mjestu događaja su smrtno stradala šestorica vatrogasaca. Od brojnih teških tjelesnih ozljeda naknadno su u bolnicama umrla još šestorica. Frane Lučić , jedini preživjeli vatrogasac, zadobio je ozljede, opasne po život, no život su mu spasili liječnici, no usprkos tome zadobio je trajni invaliditet.

Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni sud je naveo kako smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da  Slavica  nije kazneno odgovoran za postupanja ili propuste osoba koje su trebale djelovati na temelju svojih ovlasti prema zakonu te da nije  nije bio nadležan za vođenje vatrogasne intervencije u kojoj su sudjelovale zračne snage.

Optuženika nitko nije niti ovlastio da zapovijeda vatrogasnom intervencijom. Ipak je pravodobno i u skladu sa svojim ovlastima koje nisu bile zapovjedne, zatražio prijevoz vatrogasnih kruški i pomoć zračnih snaga. Pomoć zračne eskadrile je došla znatno kasnije nego što je zatražena, a razlozi tog zakašnjenja se ne mogu staviti na teret optuženiku. Za poteškoće u komunikacijskim kanalima i nemogućnost stupanja u kontakt s gasiteljima na terenu također nije odgovoran optuženik jer na to nije imao mogućnosti utjecaja. Vrhovni je sud ocijenio da zbog slabih komunikacijskih veza optuženik nije imao saznanja o mjestu iskrcavanja vatrogasaca, njihovom kretanju niti o dolasku u klanac. Dakle, nije znao niti morao ili mogao znati odnosno predvidjeti mogućnost nastupanja konkretne opasnost za gasitelje od južnog kraka požara koji će kulminirati rijetkom i iznenadnom pojavom požara s eruptivnim efektom upravo na mjestu na kojem su se vatrogasci sklonili. Takvu rijetku i iznenadnu pojavu eruptivnog požara nije mogao predvidjeti ne samo optuženik, nego to ne bi mogao niti bilo tko drugi da je bio u istoj poziciji kao optuženik i da je raspolagao istim informacijama s kojima je raspolagao optuženik. Optuženik je bez čekanja obavijestio nadležno tijelo o dojavi da su vatrogasci  nastradali, ali nije imao pravodobne i točne informacije o tomu gdje su se iskrcali iz helikoptera, kojim su se smjerom kretali, gdje je ostavljana vatrogasna kruška, niti o činjenici da su ušli u klanac i vatreno okruženje. Pravodobno je ispunio svoju zadaću izvještavanja nadležnih o potrebi spašavanja vatrogasaca. Zadaća je sudova utvrditi je li optužena osoba počinila kazneno djelo koje joj je optužnicom stavljeno na teret. Zato zadaća sudova nije utvrđivati tko je odgovoran, ako to nije optuženik. Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je optuženika oslobodio optužbe, naveo je Vrhovni sud u obrazloženju svoje odluke, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...