Slovenski Petrol preuzeo Crodux; U Zadru preuzeli pet benzinskih postaja, skladišne kapacitete u Gaženici, Tankerkomerc i marinu Zadar

Slovenska naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Crodux, dosad u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka. Informacija je objavljena na Ljubljanskoj burzi, a u Petrolovu se priopćenju navodi da će nakon preuzimanja Croduxove 91 benzinske postaje slovenska kompanija imati više od 200 prodajnih mjesta u Hrvatskoj te će svoj tržišni udjel na hrvatskom tržištu naftnih derivata povećati na oko 23 posto.

Uz benzinske postaje, Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja – skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.

U Zadru osim skladišnih kapaciteta u Gaženici preuzima i pet benzinskih postaja, čime će ukupan broj benzinskih postaja u vlasništvu Petrola u našem gradu i bližoj okolici porasti na jedanaest.

No to nije sva tranša. Naime, Crodux je vlasnik i Tankerkomerca i marine Zadar, tako da je i to od danas vlasništvo Petrola.

Crodux zapošljava 1150 radnika, a 2019. godinu završio je s poslovnim prihodima od 5,6 milijardi kuna i neto dobiti od 142 milijuna kuna. Iako službeno vrijednost transakcije nije objavljena, iz neslužbenih izvora Jutarnji list doznaje kako se radi o iznosu većem od 200 milijuna eura.

Ivan Čermak postao je vlasnik Croduxa 2013., kada je otkupio hrvatski maloprodajni naftni biznis austrijskog OMV-a. Cijena te transakcije tada također nije bila objavljena, ali se u stručnim krugovima spekuliralo s iznosom između 110 i 120 milijuna eura, pa se može pretpostaviti da Čermak iz naftnog biznisa izlazi sa značajnim profitom.

Početkom lipnja Ivan Čermak je rekao kako je vrijeme da se posao prepusti mlađima.

Predsjednik Uprave Croduxa Ivan Čermak od 1. lipnja 2020. više nije na čelu te tvrtke, ali ipak ostaje i dalje uz nju, kako je ekskluzivno rekao za Lider.

Imam 71 godinu, vrijeme je da se povučem iz operativnih poslova i prepustim upravljanje tvrtke mlađima. Ja i dalje ostajem aktivan kada je riječ o strateškim planovima kompanije, bit ću u toku svega, a to znači da ću uvijek raditi. Ipak, mislim da je vrijeme da se odmorim od svakodnevnih aktivnosti, što znači da odlazim u nekakvu ‘polumirovinu’, zaključio je šaljivim tonom Čermak za Lider.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...