Stiže još hladnije vrijeme, temperature ponegdje idu i do debelih minusa

Ulazimo u najhladnije razdoblje dosadašnje dijela zime u što ćemo se uvjeriti već ovoga vikenda. Hladno vrijeme zadržat će se do sredine idućeg tjedna kada nas, ako je suditi po sadašnjm prognozama, čeka preokret uz južinu tijekom koje će se dnevne temperature penjati iznad 10 stupnjeva.

No, vratimo se zasad u bližu budućnost i pogledajmo što nas čeka u iduća dva dana.

Snijeg u gorju

U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu tijekom izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja povremeno može pasti malo snijega. Dojam hladnoće pojačavat će ponegdje umjeren sjeverozapadnjak uz najnižu temperaturu i do -7 °C, a najvišu tek oko 0 °C, stoji u prognozi HRT-a.

U oblačnijem gorju povremeno slab snijeg, dok će na sjevernom Jadranu biti često i pretežno vedro te vjetrovito. Jutarnja temperatura u gorju od -11 do -8 °C, u unutrašnjosti Istre oko -6 °C, a uz more od -1 do 4 °C. Poslijepodne od 4 do 8 °C, u gorju oko -2 °C.

Hladno, vjetrovito i valovito bit će u Dalmaciji, uz umjerenu i jaku buru te valovito, prema otvorenom moguće i jače valovito more. U unutrašnjosti će najviša temperatura biti između 0 i 3 °C, a duž obale od 5 do 8 °C.

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima

Na Jadranu u nedjelju promjenjivo, uz mjestimičnu susnježicu, posebice na sjevernom dijelu, a prema otvorenome moru izglednija je kiša i umjeren jugozapadnjak. U ponedjeljak će biti sunčanije i stabilnije te i dalje razmjerno hladno, ponegdje dodatno ujutro uz umjerenu buru, danju sjeverozapadnjak, a vjetar će u utorak okrenuti na umjeren jugozapadni, s kojim će malo zatopliti.

U subotu će biti promjenjivo oblačno te i dalje hladno, a povremeno je moguć i uglavnom slab snijeg. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, sredinom dana može kratkotrajno imati i jake udare. Jutarnja temperatura od -9 do -5, a najviša dnevna između 0 i 3°C.

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, uglavnom suho te i dalje hladno bit će u nedjelju te početkom idućeg tjedna.

Preporuke HZJZ-a

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se ponašati za vrijeme ledenog vala:

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako biste se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, osim ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s  bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim            večernjim satima.
  • U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz    blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom            izvoru topline.
  • Preporučuje se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:
    • Hitnu medicinsku službu – 194
    • Centar za žurne službe – 112.

Podsjetimo, nešto ranije i policija je izdala priopćenje povezano uz val hladnoće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...