Češki parlament unatoč prijedlogu vlade odbio produžiti izvanredno stanje i nakon 14. veljače

Češki je parlament u četvrtak navečer odbio produžiti izvanredno stanje, što će najvjerojatnije dovesti do otvaranja prodavaonica i ukidanja policijskoga sata od idućega tjedna, čime će nestati glavno sredstvo u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Parlament je odbio prijedlog vlade premijera Andreja Babiša da se izvanredno stanje produži nakon 14. veljače, unatoč upozorenjima da bi se zdravstveni sustav mogao urušiti, proširi li se zaraza.

Babiševa manjinska vlada upozoravala je da u slučaju ukidanja izvanrednog stanja više neće moći produžiti ograničenje kretanja unutar zemlje, uključujući i policijski sat i zabranu javnoga okupljanja, kao ni zadržati prodavaonice i uslužne djelatnosti zatvorenima. Barovi i restorani mogli bi ostati zatvoreni, a na snazi bi mogle ostati i još neke mjere, ali temeljem drugih propisa.

Oporba je tvrdila da je vlada djelovala kaotično te da je odbijala prihvatiti njihove zahtjeve za donošenjem novih “pandemijskih” zakona, revizijom postojećih mjera, višim kompenzacijama za poduzetnike i osobe u karanteni te jasnijim planovima ponovnog otvaranja škola.

Komunistička stranka, koja podržava manjinsku vladu, odbila je glasati za produženje izvanrednoga stanja nakon što su odbijeni njihovi zahtjevi za ponovnim otvaranjem škola i skijaških žičara.

Iz vlade kažu da bi mogli ponovno uvesti neke mjere poput zatvaranja restorana i hotela po zakonima o javnom zdravstvu, ali neće moći osigurati opremu poput respiratora iz državnih rezervi niti koordinirati prijevoz pacijenata.

Češka, koja ima 10,7 milijuna stanovnika, imala je različite razine lockdowna gotovo neprekidno od listopada.

Proteklih dana u nekoliko su se regija zbog širenja britanskoga soja koronavirusa bolnice napunile, pa su tamošnje pacijente morali prevoziti do drugih stotine kilometara udaljenih bolnica.

“Bolnice su na rubu već mjesecima”, rekao je Babiš. “Potpuno ublažavanje mjera i nekontrolirano širenje zaraze, uključujući i novih mutacija virusa, put je prema preopterećenju bolnica i kolapsu bolničke mreže”, dodao je.

Prema podacima Europskoga centra za kontrolu bolesti, Češka je u protekla dva tjedna na drugom mjestu po broju dnevno zaraženih osoba, nakon Portugala.

Od koronavirusa u zemlji su umrle 17.772 osobe, što je jedna od najviših stopa u svijetu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...