Napokon znamo koja je preporučena količina crvenog mesa koju možete konzumirati u jednom danu

Niti jedna namirnica nije toliko puta pokrenula raspravu u medicini i kulinarstvu kao što je to crveno meso – koliko ga smijemo jesti, za što je dobro, a za što loše, može li pretjerana konzumacija utjecati negativno na zdravlje srca – samo su neka od često postavljanih pitanja, a u ovom tekstu stručnjaci donose odgovore na njih.

Prvo treba jasno naglasiti što spada pod crveno meso. Stephen Kopecky, kardiolog u Mayo Clinic kaže da postoji nekoliko vrsta – govedina, teletina, janjetina, divljač i kozetina. Svinjetina je prema nutritivnom sastavu crveno meso, ali u kulinarstvu često spada pod bijelo.

Kopecky kaže da se ove vrste svrstavaju u tri kategorije: mljeveno meso, prerađeno meso i zadnja kategorija je komad mesa u ‘prirodnom’ obliku poput odreska. “Nije prerađeno, nema nikakve dodatke. Ako već jedete crveno meso, birajte ga u ovom obliku.”

Zašto se crveno meso uopće smatra lošim?

Spojevi koji se nalaze u crvenom mesu uzrokuju upalu i iritaciju našeg tjelesnog tkiva. “To je manja iritacija, ali se s godinama ‘zbraja’ i dovodi do raznih problema”, objasnio je Kopecky i dodao kako može doći do oštećenja sluznice arterija: “To, pak, dovodi do ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Može doći i do Alzheimerove bolesti.”

Cassidy Gundersen, nutricionistica, ističe kako ovo nisu jedine loše strane crvenog mesa. Ako ga jedete svakodnevno, povećavate rizik od stvaranja spoja – trimetilamin N-oksid – koji je povezan s bolestima srca.

S njima se slaže i kolegica Jennifer Hayte, profesorica medicine u Center of Advanced Cardiac Care na Sveučilištu u Kolumbiji. “Prerađeno meso povezano je sa srčanim bolestima, rakom i dijabetesom. Istraživanja su pokazala da oni ljudi, koji rijetko konzumiraju crveno meso, imaju manje šanse od razvijanja ovih bolesti.”

Koliko je onda crveno mesa dozvoljeno unositi da ostanemo zdravi?

Sve ovisi o kategoriji crvenog mesa, kako tvrdi Kopecky. Mljeveno meso i prerađeno bi trebalo izbjegavati, a može se konzumirati ono u cijelosti poput odreska – ali ne više od 85 grama dnevno, odnosno 595 grama tjedno.  “Mnogi pacijenti mi kažu da meso jedu dva ili tri puta tjedno i to uglavnom odrezak, ali treba uzeti u obzir koje je veličine odrezak. Uglavnom ima oko 500 grama što je malo manje od preporučenog tjednog unosa.”

Stručnjaci su naglasili da je preporučena količina unosa jednaka za muškarce i za žene, prenosi HuffPost.

Iako neki ljudi smatraju da je izbacivanje crvenog mesa iz prehrane rigorozno jer čovjek je, kako kažu, jeo meso od svog nastanka, Kopecky naglašava da tada nije bilo prerađevina, hormona, dodataka kod uzgoja i sličnih štetnih tvari koje postoje danas u mesnoj industriji, te da je normalno da se prehrana kroz stoljeća mijenjala, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...