60 posto parova lani odabralo građanski brak, u Zadarskoj županiji istospolni parovi nisu vjenčani od 2018. godine

Prema bračnoj statistici Ministarstva pravosuđa i uprave, 2020. godine zabilježen je radikalni pad sklapanja brakova, čak za četvrtinu.

Prošla godina, koja je protekla u znaku korone, lockdowna i mjera za zaštitu zdravlja, negativno se odrazila i na brakove.

Sklopljena su 15.163 braka, od čega 6497 vjerskih i 8666 građanskih.

Riječ je o čak 4779 brakova manje nego u 2019. kada su sklopljena 19.942, i to 9996 građanskih i 9946 vjerskih. Tada je nakon dugog niza godina preokrenut trend sklapanja vjerskih brakova u odnosu na građanske.

Podaci svjedoče da je epidemija više ugrozila crkvene nego građanske brakove.

Život u znaku epidemije manje je pogodio istospolne zajednice. Lani je sklopljeno 66 životnih partnerstava, 19 više nego 2019., odnosno 11 više nego 2018. i dva više nego 2017. godine, piše Jutarnji list.

Uz Zagreb (28), Primorsko-goransku (11) i Istarsku županiju (7), koje su se pokazale liberalnijima, svake godine iskrsne poneka nova županija u kojoj su istospolni partneri odlučili probiti led.

Primjerice, 2017. godine u Osječko-baranskoj županiji nije bilo niti jednog registriranog istospolnog para, a lani su bila četiri. Te je godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji sklopljeno jedno, a lani dva. 2017. jedno u Brodsko-posavskoj, a lani niti jedno.

Zadarska županija 2018. godine imala je dva, a ni prije, ni poslije niti jedno.

Podaci su očekivani i nisu specifični samo za Hrvatsku jer se pad bilježi diljem Europe, komentira Ivan Čipin, demograf sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

“U dobrom dijelu godine svadbene svečanosti su ionako bile zabranjene – parovi su uspjeli uhvatiti ljetno razdoblje i jesen. Drugi, puno manje važan razlog koji je utjecao na pad je percepcija krize i osjećaj nesigurnosti – nisu se vjenčavali oni koji baš nisu morali”, objašnjava.

Razmjer vjerskih i građanskih brakova u korist građanskih Čipin pripisuje činjenici da smo tradicionalno društvo u kojem se preferiraju vjerske svadbene svečanosti koje su i zahtjevnije za organizaciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...