Grbin: “Zadarsko pravosuđe 30 godina pati pod jarmom jednog čovjeka”, Vučetić: “Moj protukandidat nije Dukić nego Kalmeta”

“Marko i ja danas moramo govoriti o jednoj temi za koju se čini da nije vezana uz lokalne sredine, ali je s njima izuzetno duboko vezana, a to je stanje u pravosuđu koje ne mori samo Republiku Hrvatsku u cjelini već sve naše županije, općine i gradove. Danas je sudbeno državno vijeće donijelo odluku o suspenziji sudaca koji su snimljeno sa Zdravkom Mamićem. Ta odluka otvara brojna pitanja, a jedno koje želim postaviti je: Da li nam je uistinu bio potreban Zdravko Mamić da shvatimo koliko je pravosuđe u Hrvatskoj loše i da se prisilimo početi ga mijenjati. Mi u SDP-u želimo da reforme u pravosuđu počnu odmah. Jedan od načina je promjenom čelne osobe Vrhovnog suda RH”, rekao je danas Peđa Grbin u Zadru gdje je došao podržati kandidata SDP-a za gradonačelnika iz koalicije “Srcem za Zadar”, Marka Vučetića.

“Imamo Zlatu Đurđević koja je spremna poduzeti ono što je potrebno da se pravosuđe počne mijenjati. Očekujem da se ona javi na natječaj i da je predsjednik republike predloži, ali ono što očekujem više od svega je da stranka koja se nalazi na optuženičkoj klupi, čiji se predmet nalazi pred Vrhovnim sudom, ne opstruira taj izbor. Drago mi je da danas stojimo na Forumu, jer je u doba rimskog carstva Forum bio ne samo mjesto okupljanja, nego mjesto na kojem je funkcioniralo njihovo pravosuđe. Logično je da danas ovdje ne govorimo samo o stanju u pravosuđu u RH, nego o stanju pravosuđa u Zadru koje već 30 godina pati pod jarmom HDZ-a i jednog čovjeka, rekao je Grbin i riječ prepustio Vučetiću.

-Naša stvarnost je da djelujemo kao polis koji ima 4 milijuna stanovnika. Sve što se događa u svim dijelovima Hrvatske ostavlja posljedice i na Zadar koji je specifičan grad u kojem postoji kontinuitet vladanja HDZ-a preko 30 godina. Sve ono što HDZ jest i što je učinio Hrvatskoj, nalazi se na političkoj, metafizičkoj i stvarnoj razini u Zadru. Prava promjena Hrvatskoj počinje promjenom iz ovog grada. Grad Zadar je grad u kojem postoji metafizička razina uništavanja Hrvatske. Ta razina je nastanjena i u pravnom sustavu kojega nema. To je sustav u kojem nam kao pravednik izgleda čovjek koji je osuđen za kaznena djela, a to je Zdravko Mamić, to je Drago Tadić, rekao je Vučetić i nadovezao se na objavu Nacionala o Dragi Tadiću koji je lažno svjedočio u korist Božidara Kalmete.

– Hrvatska nije pravna država zato jer i u Zadru postoji osoba koja je grad pretvorila u utvrdu HDZ-a. To je nešto najsramnije što se za grad i pravni sustav može reći. Ta osoba je u političkom i metafizičkom smislu Božidar Kalmeta koji predstavlja sve ono što pravni sustav jest. Moj protukandidat nije sadašnji gradonačelnik Branko Dukić, on je kandidat koji je najavljen iz Šibenika, a vođen je iz Splita. On ne pripada Zadru. On je najavljen voljom Plenkovića. Ono što se u Zadru sada odigrava je poziv svim institucijama koje nisu kapitulirale i koje imaju osjećaj pravde, da poduzmu sve što se može poduzeti. S ovog mjesta pozivam DORH i sve institucije da reagiraju na ono što je objavljeno u Nacionalu; svjedočenje Drage Tadića koji kaže da je svojim lažnim svjedočenjem omogućio nepravomoćnu oslobađajuću presudu Kalmeti, poručio je Vučetić, dodajući da su građani Zadra izloženi bijesnilu i jednoj životinjskoj nebrizi.

-Građanin koji zna, sumnja ili osjeća da nije zaštićen od strane pravosuđa nije građanin i on živi u gradu i državi koja još nije stvorena. Na ovim lokalnim izborima stvaramo grad Zadar i Republiku Hrvatsku na način da dekonstruiramo ovaj sramotni mit o Zadru kao utvrdi HDZ-a, rekao je Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...