Taksisti su za model izdavanja dozvola za svako vozilo

Za razliku od nekih drugih poduzetnika u cestovnom prijevozu, taksisti su Vladinim prijedlogom zakonskih izmjena i dopuna ostali nezadovoljni.

Sekcija taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori stoga je u Sabor uputila amandmane kojima je, uz ostalo, zatražila propisivanje da se jedna dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza može izdati samo za jedno vozilo.

U dozvoli bi se, prema njima, obvezno morala unijeti registarska oznaka vozila, a u vozilu bi se morao nalaziti izvornik dozvole. Zahtijevaju i da jedinice lokalne samouprave vode evidenciju o izdanim dozvolama te da ona bude javna.

Dosadašnja praksa u autotaksi prijevozu pokazala je, kažu, podložnost manipulacijama, a vjeruju da bi prihvaćanje njihovih prijedloga pridonijelo boljoj kontroli i uvođenju reda na tržište tih usluga, kao i pojednostavljenju poslovanja.

Kao primjer sadašnjih manjkavosti i nelojalne konkurencije navode npr. da se ista dozvola može kopirati i koristiti u više vozila, a ne samo u vozilu za koje je dozvola izvorno izdana.

Fina je, pak, povodom Dana vozača taksija jučer objavila 10-godišnji pregled tog tržišta. Od 2009. do 2019. broj poduzetnika porastao je s 22 na 1343, a od lanjskog siječnja pa do sredine ožujka 2021. za 274.

I broj zaposlenih u 10 godina je višestruko povećan, a pandemijskoj 2020. prethodila je po prihodima rekordna 2019. s ostvarenih 305 mil. kuna, javlja Poslovni dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...