Zadrani su zbog koronavirusa nazvali 112 čak 4953 puta tijekom prošle godine

Danas se obilježava Dan civilne zaštite u RH i Međunarodni dan civilne zaštite. Tim povodom Županijski centar 112 objavio je statistiku za 2020. godinu u kojoj  je zaprimio ukupno 49.300 poziva od kojih je 33.715 bilo namjenskih, 15.502 nenamjenskih, te 83 zlonamjerna  poziva. Zabilježeno je 21.983 događaja od kojih je 8.578 bilo medicinskih, 6.921 sigurnosnih, 5.622 složenih i 862 vatrogasnih.

Zbog pojave COVID-19 i poduzetih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske radi suzbijanja širenja korona virusa, Županijski centar 112 Zadar zabilježio je 4.953 poziva vezano za COVID-19.

Odjel inspekcijskih poslova u isto vrijeme je obavio 2.847 nadzora po pitanju provedbe epidemioloških mjera vezano uz COVID-19, pri čemu je izdano 61 upozorenje i devet prekršajnih naloga. Između ostalog, izvršeno je 69 nadzora privatne zaštite i detektivskih poslova, 62 očevida na požarima, 22 odobrenja za prijevoz eksplozivnih tvari, 32 odobrenja za mjesto izvođenja javnog vatrometa itd.

Služba civilne zaštite u prošloj je godini podijelila 35 TETRA uređaja svim načelnicima stožera civilne zaštite na području Zadarske županije, radi komunikacije sa Nacionalnim stožerom, uspostavila šest objekata za karantenski smještaj, nabavilo tri stambena kontejnera sa infrastrukturom za potrebe OB Zadar, Specijalne bolnice Biograd na Moru i HZJZ Zadar, trijažne šatore, organiziralo četiri repatrijacije putnika iz Italije…

Općenito, u svakodnevnim obvezama osim angažmana u stožerima civilne zaštite, provode  edukacije učenika  o prirodnim katastrofama, važnosti žurnog broja 112, sudjeluje se u provođenju vježbi sustava civilne zaštite, izdaju se suglasnosti na pojedine akte …

-Na području Zadarske županije je od teritorijalno nadležne JLPS mobiliziran i veliki broj članova postrojbi civilne zaštite opće namjene koji su nadzirali i još uvijek nadziru provedbe Odluka  Nacionalnog stožera i mjera HZJZ.

Očekivano na području Zadarske županije najveći angažman imao je i ima ga još uvijek Stožer civilne zaštite Zadarske županije koji se ističe među najaktivnijim stožerima u RH, i stožer civilne zaštite Grada Zadra koji je svoje aktivnosti na terenu provodio izvrsno organiziranim članovima postrojbe civilne zaštite opće namjene, koji su pokazali  spremnost i umijeće kako kroz aktivnosti vezano uz COVID-19, tako i aktivnosti prikupljanja humanitarne pomoći za osobe pogođene potresom na SM županiji kao i aktivnosti na samom terenu potresom pogođenih područja, poručuju iz Centra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...