Beroš o ‘case fatality rate’: “Od 45 zaraženih građana jedan će preminuti”

Potrebno je koordinirano djelovati i imati harmonizirani stav o upotrebi cjepiva AstraZeneca kako bi se izbjeglo zbunjivanje javnosti. Poruka je bila i više nego jasna i kao zaključak koji se može naslutiti jest da je većina zemalja u ovom trenutku za korištenje bez restrikcija, rekao je ministar Vili Beroš uoči sjednice Vlade govoreći o jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU.

– Zaključak je većine zemalja da u ovom slučaju nema utemeljenja za obustavu primjene cjepiva AstraZenece, rekao je Beroš te naveo kako HZJZ i HALMED pomno prate situaciju.

Kazao je kako neke zemlje primjenjuju AstraZenecino cjepivo samo kod populacije starije od određene dobi. Francuska i Belgija tako ga primjenjuju kod osoba starijih od 55 godina, druga skupna zemalja kod starijih od 60 godina, a samo ga Finska primjenjuje kod osoba starijih od 65 godina. Danska je i nadalje ostala u režimu privremene obustave cjepiva.

– Kada načelno gledamo opasnosti bolesti COVID-19, 2,2% je “case fatality rate”. Od 45 zaraženih građana jedan će preminuti. Broj preminulih je iznimno velik i ne može se komparirati s malim brojem slučajeva nuspojava. Svakodnevno uzimamo određene analgetike koji imaju određene nuspojave. Cijepljenje spašava živote. AstraZeneca smanjuje mogućnost težih oblika bolesti, to moramo imati na umu, ustvrdio je.

– Svjedočimo da je bilo nekoliko faza dosadašnje evaluacije cjepiva. RH ni u jednom trenutku nije podlegla. Kao da birate između života i smrti. Nuspojave su minorne, smatra ministar.

Beroš je otkrio koliki je postotak građana koji odbijaju cijepljenje cjepivom AstraZenece.

– Između 25 i 35 posto aproksimativna je procjena. To nas apsolutno brine i razmišljamo o načinima kako to riješiti. Međutim, veseli da postoje određene regije u Hrvatskoj gdje to nije problem i gdje je taj postotak znatno manji, naveo je.

Naveo je kako će se kampanja kojom se potiče na cijepljenje aktualizirati sada pri trećoj fazi cijepljenja, kao što je ranije i najavljivano. Kazao je i kako bi u Hrvatsku trebalo stići najviše Pfizerovog cjepiva.

– Kada se znanstveno utemelji da postoji rizik, onda će se to komunicirati, no zasad to nije potvrđeno. Kao ministar mislim da moramo biti fleksibilni i napraviti sve da zaštitimo populaciju. Naše je komunicirati, evaluirati i prilagođavati. Prilagodit ćemo se uvjetima, zaključuje te ističe kako Vlada intenzivno radi na rješavanju duga prema veledrogerijama kako bolesnici ne bi ostali bez lijekova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...