Noćas na zadarskim ulicama maksimalan broj policajaca i svi raspoloživi uređaji i oprema, akcija usmjerena na mlade i alkoholizirane vozače

U noći s 10. na 11. travnja, odnosno sa subote na nedjelju na području Policijske uprave zadarske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.

Tijekom 2020. godine na području Policijske uprave zadarske od ukupnog broja, 1 480 evidentiranih prometnih nesreća,  mladi vozači su skrivili 149 prometnih nesreća, od kojih su 3 prometne nesreće s poginulim osobama, 51 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama i 95 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U nesrećama koje su izazvali mladi vozači stradalo je 65 osoba, od kojih je 5 poginulih osoba, 24 osobe teško su ozlijeđene te 36 osoba lakše je ozlijeđeno.

– Neiskustvo je jedan od problema mladih vozača, koji im onemogućava da u određenim situacijama reagiraju na pravilan način. Čak i kad se stekne određeno vozačko iskustvo mladi vozači željni su dokazivanja, kako sebi tako i okolini, posebice osobi koju se želi impresionirati. Vožnja sa prijateljima može biti zabavna pogotovo ako se radi o noćnim izlascima vikendom. Nakon noćnih izlazaka cijeli je organizam iscrpljen, pa su reakcije vozača znatno usporenije čime se direktno pridonosi neadekvatnom ponašanju u prometu, kazuju iz zadarske policije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...