Indijski soj detektiran u pet županija, je li stigao i u Zadarsku? Vicković: “Jedino cijepljenjem možemo suzbiti epidemiju, iako za sada nema potvrde delta varijante”

Delta varijanta COVID-19, koja je najprije otkrivena u Indiji, polako postaje dominantan soj koronavirusa u svijetu. Zbog velike zaraznosti, do kraja kolovoza mogao bi biti prisutan u 90 posto novih slučajeva infekcije.

Prema zadnje dostupnim podacima, u Hrvatskoj je do 17. lipnja potvrđeno postojanje indijskog soja u 23 slučaja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je kako je najviše uzoraka delte pronađeno u Međimurskoj županiji. Otkriven je i u Varaždinskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zagrebačkoj županiji.

Zadarska županija i danas je imala najveći broj novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj. Njih 37. Usporedbe radi, Grad Zagreb je zabilježila 10, Šibensko-kninska 7, a Splitsko-dalmatinska 4 novooboljela.

Brojke koje se tjednima ne spuštaju nameću pitanje je li se i zadarskim krajem proširila indijska varijanata koronavirusa, inače za 40 posto zaraznija od britanske.

Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije kaže nam kako nema takve potvrde od strane naše epidemiološke službe.

Imao sam sastanak s dr. Alanom Medićem, ali nisu mi spominjali tako nešto. Vjerujem da bih znao i obećajem da će javnost, čim doznamo nešto novo, saznati odmah. A do tada se molimo da nas zaobiđe, kaže nam Vicković.

Zadar, Šibenik i Split, kao tri najvažnije turističke destinacije Dalmacije, podbacile su u procijepljenosti stanovništva. Za razliku od Dubrovnika u kojem je već cijepljeno 95 posto turističkih djelatnika, šaljemo lošu sliku stranim gostima.

Je li skepticizam prema cjepivu stvar mentaliteta, loše kampanje ili nečeg trećeg, upitali smo šefa Stožera.

Podsjetimo, u Zagrebu je cijepljeno više od 50 posto ljudi, Varaždinska i Međimurska županija su na 47 posto, dok su Istarska i Primorsko-goranska na 46 posto.

U Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj cijepljeno je 37 posto stanovništva, a tek je gori Šibenik s 35 posto cijepljenih.

Mi smo radili maksimalno na organizaciji cijepljenja stanovništva, tako da u tom dijelu nismo podbacili. Interes stanovništva je jednostavno pao, a mislim da je to vezano uz činjenicu da smo cijelo vrijeme imali relativno dobru epidemiološku situaciju. Jučer smo krenuli s docjepljivanjem drugom dozom, u toj kvoti je 8 tisuća ljudi tako da ćemo kroz desetak dana doseći postotak od 32, 33, 34 posto cijepljenog stanovništva i biti na sredini nacionalne ljestvice. Dogovorili smo i s liječnicima iz rubnih dijelova županije da naprave popis mještana zainteresiranih za cijepljenje, pa ćemo im poslati mobilni tim. I ovim putem još jednom pozivam žitelje na cijepljenje, jer to je jedini način kako se izboriti s epidemijom. Vidimo da su brojke na našem području povećale, ali imamo manje hospitaliziranih. To samo znači da i one osobe koje su cijepljene, a dobiju virus, ne trebaju hospitalizaciju i prolaze bolest bez smetnji, zaključuje Vicković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...