OGRANIČENJA ZA NECIJEPLJENE Bez Covid potvrde neće se moći ni u bolnicu ni u šoping centre

Cjepivo protiv covida neće postati obvezno, niti su u planu bilo kakve izmjene zakona kojima bi se to omogućilo, ali osobe koje neće imati covid digitalnu potvrdu bit će itekako ograničene, piše Jutarnji list.

Kako su za Jutarnji list rekli iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, sve se može “elegantno” riješiti tako da se primjerice u bolnice uvede obveza da svaka osoba koja ulazi u zdravstvenu ustanovu, bila ona zaposlenik ili pacijent (naravno izuzev hitnih slučajeva) mora imati covid digitalnu potvrdu.

U prijevodu, ako kao zaposlenik nisi cijepljen ili nisi prebolio bolest, da bi došao na posao morao bi se testirati svakih 48 sati. Ako si pacijent, a nisi hitni, bez potvrde nema ulaska u bolnicu.

Potvrdio je to dijelom i ministar zdravstva Vili Beroš za Index riječima kako razmatraju da zbog pružanja sigurnosti pacijentima uvedu testiranje kod ulaska u bolnicu, ali i da zdravstveni djelatnici rade koliko im traje covid potvrda ili da se svakih 48 sati testiraju.

No s obzirom na informacije koje smo dobili iz Stožera, u dogledno vrijeme očekuje se da se nešto slično propiše za cijeli javni sektor, pa i šire.

– Prvenstveno idemo u smjeru da procijepimo ljude koji su u najvećem kontaktu s drugim ljudima. Radi se o vozačima u javnom prijevozu, učiteljima, profesorima, odgojiteljima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji rade na šalterima ili su na drugi način u svakodnevnom kontaktu s većim brojem ljudi. Naš cilj je sad spriječiti širenje bolesti i stvoriti uvjete da najesen nemamo val kakav smo imali prošle godine, pojasnio je Beroš.

Dakle, po svemu sudeći, ovo će biti način da se počne živjeti staro normalno, barem za one koji posjeduju QR kod ili potvrdu kojom se dokazuje da su preboljeli bolest, da su cijepljeni ili da su testirani unutar zadnjih 48 sati.

Ovakva odluka vjerojatno će se ticati čak i šoping centara, gdje bi građani s potvrdom mogli šetati bez maske i bez razmaka.

Jedina razlika od starog normalnog bi bila očitavanje koda na ulazu. Prema informacijama s kojima se raspolaže, vrlo je vjerojatno da će u skoro vrijeme ulazak u sve veće prostore, koji uključuju i šoping centre, biti moguć samo uz potvrdu.

Ovo bi, doznaje se, trebao biti poticaj za građane da se cijepe u što većoj mjeri. Propisane obveze cijepljenja neće biti, a kad se covid digitalna potvrda uvede kao uvjet za ulaz u, primjerice, šoping centar, ostaje u domeni odluke koju donose Stožer i ne zahtijeva zakonske izmjene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...