Microsoft za Windowse 11 priprema i redizajn aplikacije Paint

Direktor zadužen za razvoj proizvoda u Microsoftu, Panos Panay, na svojem je Twitter računu objavio kratki najavni video kojim se prvi puta u javnosti prikazuje redizajnirana aplikacija Paint za Windowse 11. Paint je prisutan u Windowsima od njihove prve inačice, 1.0, objavljene 1985. godine, tada pod imenom Paintbrush. Omiljen je među mnogima koji žele na brzinu nešto nacrtati, napisati ili načrčkati, a da pritom ne moraju biti vješti u daleko složenijim alatima putem Photoshopa.

Omiljeni alat za crtanje

Zbog ove popularnosti među korisnicima Paint je i preživio pokušaj gašenja. Kada je, u ljeto 2017. godine, Microsoft pokušao ukloniti Paint iz Windowsa 10 i trajno ga zamijeniti aplikacijom Paint 3D, reakcija javnosti bila je toliko snažna da je ta odluka potrajala tek jedan dan. Već sljedećeg dana Microsoft je poručio da će Paint učiniti opcionalnim dodatkom koji se besplatno može preuzeti iz trgovine aplikacija, no niti to se nije dogodilo – Paint je ostao integralnim dijelom svih verzija Windowsa 10 do današnjih dana.

Kako se sada najavljuje, Paint će svoj put nastaviti i u Windowsima 11, redizajniran u skladu s ostalim stock aplikacijama ovog OS-a. Prema prvim kadrovima koje možemo vidjeti, dobit će zaobljene uglove i pomalo modernizirane druge elemente korisničkog sučelja. Unaprijeđeni će biti alati za odabir fontova i crtanje, a kao i ostatak OS-a, i novi će Paint nativno podržavati tamni način rada.

Prema viđenome, dakle, Paint ostaje jednostavna i korisniku prilagođena aplikacija kakvu milijuni korisnika poznaju i vole. Nema govora o tome da će dobiti napredne funkcije uređivanja fotografija, podršku za layere ili druge mogućnosti naprednih grafičkih alata – a možda je i bolje tako, piše BUG.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...