Na Sveučilištu u Zadru od ove jeseni studenti mogu upisati diplomski studij “Mediteranska poljoprivreda”

Nakon što su Senati Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru donijeli Odluku o ustroju i izvedbi novog zajedničkog diplomskog sveučilišnog studijskog programa „Mediteranska poljoprivreda“, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH izdalo je dopusnicu te je otvoren natječaj za prijavu na ovaj diplomski studij koji će zajednički izvoditi Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Agronomski fakultet iz Zagreba.

Za akademsku godinu 2021/22. upisna kvota je 20 studenata, po 10 na svakom od dva planirana smjera, „Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo“ te „Povrćarstvo, aromatično, ljekovito i ukrasno bilje“. Studij je dvogodišnji i dijeli se na šest trimestara, s time da se prva dva trimestra izvode na Agronomskom fakultetu u Zagrebu a svi preostali na Sveučilištu u Zadru.

Dobivanju dopusnice prethodili su kompleksan rad i analize zajedničke radne skupine s obiju visokoškolskih institucija te neovisan recenzentski postupak studijskog programa. Studij započinje kao redoviti, ali se u sljedećoj fazi planira uvesti i izvanredni studij, te u konačnici i združeni studij s partnerima izvan Hrvatske.

– Ovo je značajan iskorak za obje partnerske institucije jer se ovim studijem zaokružuje visokoobrazovni ciklus na Sveučilištu u Zadru, a obzirom da se do sada izvodio samo preddiplomski studij Primijenjena ekologija u poljoprivredi, ali i za Agronomski fakultet koji ovim partnerstvom dobiva znanstveno-stručne i resursne preduvjete upravo u Mediteranu za specifičan mediteranski studijski program. Završetkom ovoga studija stiče se zajednička diploma obiju institucija, kaže izv. prof. dr. sc. Zoran Šikić, koordinator zajedničkog diplomskog studija na Sveučilištu u Zadru.

Novi studijski program, osim što ga zajednički izvodi više institucija, bit će specifičan po tome što će počivati na uvažavanju posebnosti Mediterana, održivosti i novim tehnologijama. Samim time očekivanja su da će Studij biti atraktivan i životan te da će pobuditi interes mladih ljudi, budućih studenata, da odgovore novim izazovima vezanim za hranu, općenito ali posebno kad je u pitanju kvaliteta iste i zdravlje ljudi u značajno izmijenjenim okolišnim uvjetima.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...