Podnesena dva optužna prijedloga, a jednom brodu izrečena mjera zabrane plovidbe

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jučer je na cijeloj obali provelo kontrolu nad putničkim brodovima na jednodnevnim izletima, putničkim brodovima na višednevnim putovanjima i brodicama za prijevoz putnika, ali i kontrolu svih vidova nedozvoljenog glisiranja uz obalu.

Cilj ove akcije je bila provjera spremnosti i učinkovitosti postupanja djelatnika sigurnosti plovidbe, a vezano uz nadzor sigurnosti plovidbe kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu te smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone kada u teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske boravi veliki broj turista i plovi veliki broj domaćih i stranih plovila.

Na zadarskom području u kontroli sudjelovala su tri broda Lučke kapetanije s 12 djelatnika.

Pregledali su 38 brodica te zabilježili 16 povreda propisa. Na mjestu počinjenja prekršaja izrečeno je ukupno 16.000 kuna kazne, podnesena su dva optužna prijedloga a jednom je brodu izrečena mjera zabrane plovidbe.

U akciji su sudjelovala sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru, a akcija je posebnu pažnju posvetila kontroli sposobnosti brodova, odnosno brodica za plovidbu, uključujući broj i sastav ukrcanih članova posade i njihovu osposobljenost, te broj ukrcanih putnika u odnosu na maksimalni dozvoljeni broj putnika za koji je brod/brodica registriran.

Također, provjeravala se plovidba brodova/brodica, kao i drugih plovnih objekata sukladno Pravilniku o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometom, posebno u područjima intenzivne plovidbe.

S obzirom da se ove turističke sezone bilježi porast broja pomorskih nesreća povećan je i broj izvanrednih koordiniranih akcija kontrole pomorskog prometa svih lučkih kapetanija, a učestale kontrole će se nastaviti odvijati do kraja turističke sezone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...