Udruge poduzetnika i noćnih klubova: “Zbog mjera Stožera mladi odlaze partijati u BiH i Srbiju”

Udruga Glas poduzetnika i Udruga noćnih klubova i barova upozoravaju da “diskriminacija prema noćnim klubovima i barovima treba završiti jer ionako mnogi ilegalno rade unatoč odluci o ograničenju radnog vremena”.

Zbog mjera Stožera, tvrde, tisuće mladih pronalaze noćnu zabavu u BiH i Srbiji.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Udruga Glas poduzetnika i Udruga noćnih klubova i barova ovim putem ponovo žele upozoriti na rad Stožera RH, koji bez pravih i znanstvenih argumenata, uporno drži odluku o ograničenju radnog vremena noćnih klubova i barova do ponoći. Međutim, pojedini kafići i restorani se pretvaraju u noćne klubove unatoč epidemiološkim mjerama i zakonu o zaštiti od buke, odnosno rade ilegalno pa se ne možemo ne zapitati tko je u ovoj situaciji lud! Svjedoci smo toga da se u medijima često izvještava o ilegalnim tulumima u glavnom gradu Zagrebu, ali mnogi noćni klubovi i barovi u zatvorenom prostoru su zatvoreni do daljnjega.

Upravo zbog zabrana rada noćnih klubova i barova, tisuće mladih pronalaze noćnu zabavu u susjednoj BiH i Srbiji jer u njihovim državama ograničenja ne postoje. Ugostiteljski objekti koji su udaljeni 30 do 40 minuta vožnje u susjednim državama nude svoje usluge iza ponoći, njihove cijene su jeftinije te je PDV u ugostiteljstvu manji i ne postoji porez na potrošnju. Apsolutno sve im je dostupno i dopušteno, kako u samim klubovima bez ikakvih ograničenja radnog vremena, COVID potvrda i testova, tako i na povratku u Hrvatsku.

Udruga Glas poduzetnika i Udruga noćnih klubova i barova smatraju kako bi Stožer RH trebao uvažiti ove činjenice, te postupiti poput zemalja EU i naših susjednih zemalja, tj. maknuti ograničenje radnog vremena noćnih klubova i dopustiti rad uz poštivanje epidemioloških mjera. Ovim pristupom i zabranama samo potiču nezakonit rad, a mladi se i dalje ne cijepe u mjeri u kojoj su predviđali. Osim toga, konstantan pritisak i skoro nikakve mjere pomoći noćnim klubovima i barovima štete poslovanju, mnogi ne mogu ostvariti fiksne troškove ako se tvrtka bavi još nekim poslom uz poslovanje noćnog kluba, iako je itekako vidljivo da im je zabranjen rad! Smatramo da ovakvo iživljavanje Stožera RH nad noćnim klubovima i barovima mora završiti. Ovim putem im poručujemo da se radije brinu kako povećati broj cijepljenih među ugroženim skupinama, a ugostiteljskim noćnim objektima dopuste rad nakon više od 18 mjeseci dopusta i odštetu za sve vrijeme koje su proveli u lockdownu!

Ni nakon više više od 18 mjeseci bez rada Stožer RH ne želi dopustiti rad noćnih klubova u Hrvatskoj, te tako pod krinkom brige za zdravlje osoba koje ne žele same preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i cijepiti se već dvije godine uništava mladost u Hrvatskoj, odnosno dobili smo dojam da Vlada RH želi uništiti event i zabavnu industriju u RH. Samim ovim mjerama potiču masovne ilegalne partye, gdje o provedbi epidemioloških mjera ne postoji ni “E”, a fiskalizacija je strana riječ. Također, mladi iz Hrvatske svoju želju za zabavom i dalje traže u susjednim zemljama, poglavito BiH gdje osim nižeg PDV-a, samim time i nižih cijena pića sada mogu i natočiti puno jeftinije gorivo, pa ispadne da im je taj put od 30 min do klubova u susjednim nam zemljama besplatan. Sve im je to dostupno bez ikakvih ograničenja radnog vremena, covid potvrda ili testova. Očito je da stožer ovime pokazuje licemjerje gdje nama ne dopušta rad, a potiče odlazak u susjedne zemlje gdje Vas nitko ne kontrolira.

Još jednom želimo naglasiti da nismo krivi za lošu procijepljenost Hrvatske, već da Stožer krivce potraži u svojim kontradiktornim odlukama, poput ove znanstveno i logički neutemeljene tvrdnje da korona napada izad ponoći”, – rekao je Domagoj Petričević iz Udruge noćnih klubova i barova”, navode u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...