Akcija mladih predložila amandmane, traže subvencioniranje stanarina za mlade, sufinanciranje dadilja, učeničkog prijevoza i prehrane, obnovu bazena i skakaonice…

Vijećnici Akcije mladih danas  su ispred ulaza u staro kazalište lutaka u Jazinama predstavili prijedloge amandmana na proračun Grada Zadra za 2022. godinu. Kako je rekao Ante Rubeša, nakon 30 godina imaju prvi put priliku dobiti proračun uvjetovan interesima građana.

-Nije mi jasno kako ostalim koalicijskim partnerima nije jasno da je ovo povijesna situacija, da grad Zadar nema izvršnu vlast i većinu u vijeću. Ja sam spreman glasati za amandmane SDP-a i Enija Meštrovića, ovo je naš proračun koji prvi puta mi kreiramo. U medijima se dosta toga provlači na nezgodan način, naši koalicijski partneri nas optužuju za izdaju i prodaju, ali možemo samo iskazati da smo nakon 10 godina političke borbe jedina stranka koja je beskompromisno progovarala o bilo kakvom obliku kriminala u gradu. Sretni smo jer kao političari možemo promijeniti život naših sugrađana, onih na koje se nije do sada stavljao naglasak, socijalne kategorije, osobe s invaliditetom, mladi…, rekao je Rubeša i predstavio neke od amandmana.

-Kao predsjednik komisije za dodjelu gradskih stanova odradio sam sastanak s pročelnicima, Pešutom i Koronom, Jagodom Surać i Nadom Gautom. Zanimalo me po kojim kriterijima se dodjeljuju socijalni stanovi te sam uvidio da to stoji na pravilnicima iz 2004. i 2009 s dodatcima iz 2019. Predlažemo da se izradi jedinstveni pravilnik. Od grada ćemo tražiti žurnije rješavanje stambenog pitanja pogotovo za obitelji s više djece i socijalno osjetljive, tražit ćemo minimalno osiguravanje dva stambena prostora godišnje kako bi se brže skrbili o tim kategorijama. Tražit ćemo jaču inkluziju osoba s invaliditetom pri zapošljavanju jer mislimo da se pomoć tim osobama ne smije svoditi na izradu rampa, već ono što je esencijalno da zarađuju za kruh. Tražimo i proširenje odluke o socijalnoj skrbi, sve te odluke su donesene 2015. i to nije u redu. Zatražili smo i da naši umirovljenici s niskim mirovinama i socijalne kategorije umjesto uskrsnice od 200 kuna dobivaju i božićnicu i uskrnicu u iznosu od 500 kuna. Tražimo da se poveća iznos podmirenja troškova struje i vode, sad je po članu 40 za vodu i 80 za struju, to je mizerno, tražimo da se poveća za 20 kuna, rekao je Rubeša i osvrnuo se na infrastrukturne programe i projekte.

-Ističem proširenje OŠ Šimuna Kožičića Benje jer je to druga škola u Hrvatskoj po broju učenika, ima ih preko 1100 u tri smjene. Postoji mogućnost za nadogradnju. Što se tiče sporta istaknuo bih dva simbola koja uvelike pomažu u kvaliteti života Zadrana, a to su bazen i skakaonica koji su godinama zapušteni. Obnova skakaonice bi koštala otprilike 900 tisuća kuna i na tome ćemo inzistirati, kao i na očuvanju sportsko rekreativnog života na Poluotoku koji odumire. Uvjetovat ćemo Gradu da se uđe u pregovore s Tankerskom plovidbom kako bi se otkupila čestica na kojoj se nalazi igralište Mornarica kao i izgradnju 10 dječjih igrališta na području cijelog grada, rekao je Rubeša.

Roko Tadin, novi gradski vijećnik koji će zamijeniti Marka Pupića Bakrača u Gradskom vijeću, kaže, zalagat će se za mlade, studente i razvoj civilnog života i društvenog aktivizma.

-Sufinanciranje najma mladima i mladim obiteljima po uzoru na grad Dubrovnik jer  jeproblem cijene stana i najma raširen. Mjera bi obuhvatila obitelji čiji nositelji imaju manje od 35 godina, primanja manja od državnog prosjeka i prebivalište na području grada u trajanju od pet godina i nemaju vlastite nekretnine. Sufinancirala bi se cijena najma stana, 400 kn za samce, 500 kuna za dvočlanu, 600 za tročlanu a po 100 svakog daljnjeg člana. Zalagali bi se za sufinanciranje dadilja, u vrtićima nema mjesta, 300 djece je ostalo bez mjesta ove godine. Povećati broj stipendija učenicima i studentima na 185 i da se uvede kategorija stipendiranja za studente s invaliditetom, sufinanciranje autobusnog prijevoza za učenike i prehrane u školama, rekao je Tadin.

Marjana Botić je istaknula potrebu za rekonstrukcijom velikog broja gradskih prometnica, a posebno raskrižja Žmirići, Ulice Stanka Vraza i Puta Murvice. Za Žmiriće Akcija mladih predlaže izgradnju rotora, a za spoj Biliga i Hrvatskog sabora izgradnju petlje.

Botić se založila i za donošenje „zelenog plana” Grada Zadra i izradu „zelenog katastra” s uvođenjem obveznog okrupnjavanja zelenih površina kod urbanističkog planiranja građevinskih čestica i zamjenu srušenih stabala s najmanje dvostrukim brojem novozasađenih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...