Nema kraja podjelama oko hita “Don’t Look Up”; Paleka: “Osebujan filmić, ali postoji dobar razlog zašto je režiser odabrao Pozdrav suncu…”

Nema kraja raspravama oko satiričnog filma katastrofe “Don’t Look Up”.

Sredine kao da i nema, ili je oduševio ili razočarao.

Za one koji ga nisu gledali, radi se o znanstvenicima koji javnost upozoravaju da će u Zemlju uskoro udariti razorni komet, ali nitko ih zapravo ozbiljno ne shvaća.

Lako se tu može povući paralela s današnjom pandemijom koju sve više pojedinaca ne shvaća ozbiljno i koja je u društvo unijela duboke podjele u razmišljanjima.

Pomami za filmom i potrebi javnog diskursa o njegovoj tematici i porukama, svakako je pridonijela izjava premijera Andreja Plenkovića koji je za relativno lošu procijepljenost u Hrvatskoj razloge pronašao u “informacijskom kaosu” koji je i tema spomenutog filma.

Na stranu teške rasprave, hit uradak s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi upoznao je svijet sa zadarskim Pozdravom suncu. Da u scenariju nismo imali sreće, nismo. Prvi smo se našli na udaru razornog kometa, no odavno je poznato da je u današnjem viralnom marketingu svaka reklama dobra reklama.

Maria Paleku, direktora Turističke zajednice Grada Zadra upitali smo kako se njega dojmilo filmsko ostvarenje o kojem bruji cijeli svijet, ali i što kadrovi s moderne turističke instalacije znače za našu promociju na stranim tržištima?

Što da kažem? Osim izvrsne glumačke ekipe, jedan osebujan filmić. No, dobro, Zadar se na tren našao tu, što su prenijeli brojni mediji, čak i neki iz našeg okruženja. Svakako vrlo dobra vijest. Bez obzira na apokaliptičnu tematiku, nismo prikazani u negativnom kontekstu, sastavni smo dio filma koji je preko noći postao svjetski poznat. Scenograf i režiser sigurno nisu slučajno obarali naš Pozdrav suncu. Zapravo, gdje ćeš boljeg mjesta od onog na kojem ljudi u velikom broju promatraju zalazak sunca i nerijetko plješću na taj prizor. Privilegija je da smo se pojavili na sekund, dva i to u najznačajnijem trenutku filma, što nam ne može škoditi za promociju, mišljenja je Paleka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...