BAČEN NOVAC Za 68.000 eura potrošenih za “promociju Zadra” na Manhattnu dobili smo dva posto više Amerikanaca!

Kada je cijela Hrvatska prošle godine čitala o skandaloznom putovanju delegacije Grada Zadra na turističku prezentaciju u New York na čelu s tadašnji direktorom Marijom Palekom, čitateljima smo obećali iduće godine u sezoni provjeriti koliko se ovaj put uopće isplatio, odnosno koliko nam je gostiju iz Amerike došlo više nakon preskupe promocije u restoranu Delmonico’s.

I provjerili smo. I znate li koliko je turista u Zadar došlo više za basnoslovnih 68.000 eura? Dva posto!

Je li se isplatilo za ovoliki novac poreznih obveznika putovati u SAD, koristiti preskupe usluge i povesti na Manhattan tolike ljude za dva posto gostiju više?

Podatak je provjeren, dobili smo ga u Turističkoj zajednici Grada s čijeg je čelnog mjesta nakon ove afere prošle godine smijenjen tadašnji direktor Mario Paleka. Iako su ga tada u gradskoj vlasti pokušali opravdati, matematika je neumoljiva, a ona govori da je riječ o propalom putovanju i u more bačenom novcu zadarskih poreznih obveznika.

Naime, šaljući medijima priopćenje o prezentaciji Zadra u New Yorku, javnosti su tada obrazložili kako im je cilj ovog putovanja “američkim turističkim agencijama i novinarima predstaviti Zadar kao osobito vrijednu i specifičnu mediteransku destinaciju”:

Restoran Delmonico‘s na Wall Streetu ubraja se među najpoznatije ugostiteljske institucije u SAD-u s tradicijom koja traje od tridesetih godina 19. stoljeća. Restoran je svoj visoki ugled stekao, osim dobrom hranom, i brojnim inovacijama koje je uvodio u svojoj dugoj povijesti, poručili su tada iz Grada.

Eto, predstavljanje “osobito vrijedne i specifične mediteranske destinacije” za 68.000 eura, ili preko pola milijuna kuna za one koji još uvijek razmišljaju u kunama, u Zadar nam je dovelo mizernih dva posto gostiju više.

Da pitate Paleku, sigurno bi odgovorio da se isplatilo jer on ni danas ne razumije zašto je morao podnijeti ostavku, odnosno zašto je smijenjen. Dapače, da sve bude apsurdnije, u ostavci je tada napisao da mu je “bila izuzetna čast i privilegija zastupati interese grada Zadra”.

Kome ne bi za 68.000 eura?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...