Radeta: “Grad je odbio smanjiti zakup prostora za 30 posto u studenom i prosincu”

Jučer je izglasan Proračun Grada Zadra za 2022. godinu.

Izglasali su ga HDZ, Enio Meštrović i Akcija Mladih.

Klub vijećnika SDP Zadar zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Markom Vučetićem je bio protiv.

Zašto, pogotovo nakon činjenice da su neki njihovi amandmani prihvaćeni, objašnjava Daniel Radeta, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Zadar.

“O nekim stvarima smo govorili i pisali ranije. Ponavljati se neću. Sada su neke stvari ipak puno jasnije.

Nadam se da medijima ovoga puta neće promaknuti bitni događaji sa sjednice, poput onog, kada je Dado Burčul kod izlaganja HDZ-ovog amandmana odlučio od javnosti prikriti sadržaj istog. Klubovi koji su izglasali proračun su znali o čemu se radi, a iznos amandmana je trebao biti i veći.

Tako je KK Zadru umjesto redovnih 5 mil. kuna uplaćeno 11,7 mil. kuna, što je već dovoljno dobar razlog da ne glasamo za ovakav proračun. Isto tako, zahvaljujući listi Enia Meštrovića nije prihvaćen naš amandman o građanskom odgoju u osnovnim školama što je za nas bila izuzetno važna stavka unutar proračunskih pozicija.

Nakon što je gradonačelnik odbio sve naše amandmane, a prihvatio sva 4 od liste Enia Meštrovića, stvari su postale kristalno jasne.

Imali smo mogućnost povući naše amandmane, ali smo znali iskoristiti politički trenutak i tražili smo da se o istima glasa.

Znali smo da će nova većina u gradskom vijeću tražit izliku za izglasavanje proračuna, a kako su nama u cijeloj ovoj priči ipak najvažniji građani odlučili smo iz te situacije izvući maksimum.

Tako smo u Grad Zadar uspjeli ugraditi naše, SDP-ove politike od kojih će naše Zadranke i Zadrani imati koristi, a to su:

– jednokratna novčana pomoć za djecu u riziku od siromaštva u iznosu od 500,00 kuna

– Božićno-novogodišnji bon u iznosu od 300,00 kn umirovljenicima s mirovinom nižom od 2.500,00 kuna

– povećanja sredstava za razvoj otoka u iznosu od 500.000,00 kuna

– povećanje iznosa dostupnog na javnom natječaju za povećanje energetske učinkovitosti za 700.000,00 kuna

– povećanje iznosa subvencija trg.društvima, zadrugama, poljoprivrednicima i obrtnicima unutar Programa potpora malom gospodarstvu s postojećih 500.000,00 kuna na 750.000,00 kuna, te unutar Programa očuvanja tradicijskih obrta sa 150.000,00 kuna na 250.000,00 kuna

– uvođenje novog kapitalnog projekta unutar Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo na i to izgradnja javne garaže na području Ravnice

– pravo na pokaz svim korisnicima koji primaju naknadu od Centra za socijalnu skrb i beskućnicima

Nažalost neki amandmani su ipak odbijeni poput već spomenutog građanskog odgoja, higijenskih potrepština u osnovnim školama, smanjenje zakupa javnih površina i poslovnih prostora od 30 posto za studeni i prosinac što ne znači da na njima nećemo i dalje inzistirati”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...