Medić: “Trend rasta očekujemo sljedeća 2-3 tjedna. Kapaciteti testiranja su ograničeni, molimo ljude za strpljenje”

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić, komentirao je današnje rekordne brojke novozaraženih u Zadarskoj županiji. Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježeno je 530 novih slučajeva zaraze.

-Trenutna situacija s povećanim brojem zaraženih je potpuno očekivana nakon blagdanskih okupljanja. U Zavodu za javno zdravstvo dnevno zaprimamo ogroman broj osoba za testiranje te nastojimo obraditi sve koji dođu do nas. Ovo je tjedan s najvećim brojem pozitivnih od početka pandemije, ali ono što je važno istaknuti da je najmanji udio novooboljelih među najranjivijom skupinom, onima starijima od 60 godina, tek 14 posto i to je dobro. Oko 22 posto novooboljelih su osobe do 20 godina, a 64 posto novooboljelih je između 20. i 60. godine starosti, rekao je Medić i dodao:

-Ako uspoređujemo brojke s istim razdobljem prošle godine, onda možemo istaknuti da je znatno manji broj hospitalizacija, što prvenstveno zahvaljujemo cijepljenju. Kod nas smo cijepili više od 54 posto odraslog stanovništva, a još je 18 posto preboljelo koronavirus pa je došlo do prirodnog imuniziranja. U prosincu 2020. godine na 3057 oboljelih, imali smo 260 hospitalizacija (8,51 posto), a u prosincu 2021. godine na 5100 pozitivnih bilo je 189 hospitalizacija (3,70 posto), znači gotovo trostruko manje, isključivo zahvaljujući cijepljenju. Također treba istaknuti da smo u prosincu 2021. godine imali najniži udio umrlih među novooboljelima, jer većina oboljelih ima blažu kliničku sliku i njihova situacija ne zahtijeva hospitalizaciju. Ovakav trend rasta očekujemo sljedeća 2-3 tjedna. Molimo ljude za strpljenje pri obradi podataka, jer su kapaciteti testiranja ograničeni i trebat će nam više vremena da obavijestimo pozitivne osobe. Do sada smo to obrađivali u roku od 24 sata, a sada to može biti i do 48 sati. Što se tiče omikron varijante virusa, premda još nije službeno potvrđena laboratorijskim uzorcima, vrlo vjerojatno je prisutna na području naše županije, jer je potvrđena u svim susjednim županijama, kazao je dr. Medić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...