Na Ugljanu se od alkohola liječi 28 muškaraca, na ženskom odjelu nema pacijentica; “Bolest nije vezana samo uz alkoholičare”

U Centru kreativne industrije Zadar održana  je završna  konferencija projekta “Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu”  kojeg je provela Psihijatrijska bolnica Ugljan.

Vrijednost projekta je 609.446,78 kuna, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”. Cilj projekta je unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan kako bi se promoviralo mentalno zdravlje te prevenirala ovisnost o alkoholu.

“Nadam se da je cilj ovog projekta ispunjen i da su djelatnici educirani kako bi svim ljudima kojima je potrebno liječenje ovisnosti od alkohola pomogli i unaprijedili njihovu budućnost. Zadarska županija uvijek će se brinuti o infrastrukturnim projektima, kao što je energetska obnova, a na vama je da se usavršavate kako bi svi vaši budući korisnici imali odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i terapiju. Nalazimo se u vremenu koronakrize i u protekle dvije godine na žalost povećan je broj onih koji su počeli više konzumirati alkohol. Mislim da smo na pravom putu da ovaj projekt u samoj implementaciji pokaže što ste naučili”, rekao je zamjenik župana Šime Vicković.

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan Mladen Mavar osvrnuo na više aspekata liječenja alkoholizma, kao i na samu povijest bolnice na Ugljanu.

Rekao je da se na Odjelu za liječenje ovisnosti o alkoholu u ovoj ustanovi trenutačno  liječi 28 pacijenata na muškom odjelu, kapacitiranom za 31 pacijenta. Na ženskom odjelu trenutačno se ne liječi ni jedna pacijentica.

„Alkoholizam je jedna od tvrdokornijih ovisnosti, a rezultati liječenja ne mogu biti sjajni kao u kirurgiji. Bolest nije vezana samo uz alkoholičare, već nastaju poremećaji u obitelji, na radnom mjestu, u socijalnim kontaktima“, rekao je uz ostavo Mavar.

Voditeljica projekta Danijela Stipanić Graf iz Psihijatrijske bolnice Ugljan je naglasila kako su ciljana skupina bili  zdravstveni djelatnici: liječnici, medicinske sestre i tehničari, psiholozi, socijalni radnici, radni terapeuti te da su  unatoč pandemiji uspjeli provesti kompletan projekt.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...