U Sloveniji 57 posto djece rođeno izvan braka, u Hrvatskoj 20. U Zadarskoj županiji 314 novorođenih nema oženjene roditelje, samo Novigrad i Povljana su iznimka

Eurostatova tablica pokazuje koliko je djece rođeno izvan braka.

Na samom vrhu je Francuska. Čak 60,4 novorođenih nema oženjene roditelje.

Na drugom je mjestu Bugarska, a na trećem susjedi Slovenci. Ovdje je 57,7 posto djece rođeno izvan braka.

Slijede Portugal, Švedska, Danska….

Hrvatska je pri samom dnu ljestvice. Na popisu 26 zemalja, na 24 smo mjestu.

Dokaz je to da su tradicionalne vrijednosti i dalje utkane u naše društvo. 20,7 posto djece rođeno je izvan formalno sklopljenog braka.

Eurostatova tablica prikazuje statistiku iz analizirane 2018. godine.

Kako je brak kao zakonski i društveno uređena zajednica s višestoljetnom tradicijom osnova stvaranja obitelji, istražili smo pokazatelje prirodnog kretanja stanovništva vezane za brak i živorođenu djecu na području Zadarske županije za 2020. godinu.

U Hrvatskoj je u analiziranoj godini rođeno 35 845 djece, od toga 8 176 izvan sklopljenog braka.

Izvanbračne djece na 1 000 živorođenih u našoj zemlji je 228,1.

U Zadarskoj županiji u isto je vrijeme na svijet došlo 1 523 mališana. Njih 1 209 ima roditelje koji su u braka, 314 ne.

U gradu Zadru rođeno je 672 djece, 150 izvan zajednice koja je zakonski registrirana kao brak.

Gledajući prema općinama, najviše izvanbračne djece rođeno je u Preku, od 40 živorođenih, njih 11 te Poličniku gdje je rođeno 47 djece, od kojih 11 izvan braka.

Novigrad, gdje je rođeno 19 mališana i Povljana gdje je na svijet došlo njih 4, jedine su općine u Zadarskoj županiji u kojima sva novorođena djeca imaju oženjene roditelje.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...