Zadar je vodeći grad po rastu sredstava za obrazovanje; U svim školama produženi boravak, Centar izvrsnosti te visoka izdvajanja za stipendije

Grad Zadar je u 2020. godini  bio vodeći grad po rastu sredstava za obrazovanje u odnosu na 2019. godinu u iznosu od 34.909.952 kuna, pokazala je naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna, piše Gradonačelnik.hr.

U školskoj 2021./2022. godini omogućen je produženi boravak za učenike prvih i drugih razreda, a uz potporu Grada Zadra to nude sve škole s područja Grada (9 osnovnih škola kojima je Grad Zadar osnivač i 2 škole drugih osnivača) te se financira sveukupno 30 odgojno-obrazovnih skupina produženog boravka.

EU sredstvima financira se 100 pomoćnika u nastavi za 102 učenika, lutrijskim sredstvima državnog proračuna posredstvom Udruge pomoćnika u nastavi Zadar će se financirati 5 pomoćnika u nastavi za 5 učenika, dok će se proračunskim sredstvima Grada Zadra financirati 2 pomoćnika u nastavi za 2 učenika.

U svibnju lani otvoren je poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za dostavu projektnih prijedloga za Projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Osnovne škole kojima je osnivač Grad Zadar provele su anketu među roditeljima učenika te su prikupili dokumentaciju za 969 učenika. U srpnju je odobren projektni prijedlog Grada Zadra. Vrijednost projekta za školsku godinu 2021./2022. je 973,9 tisuća kuna. Projekt će se provoditi do lipnja 2022. godine.

U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano u nastavne dane tijekom školske godine.

Početkom školske 2016./2017. godine osnovne škole Grada Zadra su iskazale potrebe za dodatnom pomoći stručnog suradnika, logopeda za 238 djece. Grad Zadar, kao osnivač osnovnoškolskih ustanova na svom području od drugog polugodišta školske 2016./2017. godine uveo program potpore stručnim službama osnovnih škola Grada Zadra zapošljavanjem jednog logopeda. Budući se program potpore pokazao kao velika pomoć stručnim službama osnovnih škola Grada Zadra, s potporom se nastavilo i u ovoj školskoj godini.

Centar izvrsnosti za matematiku počeo je s radom školske 2012./2013. godine kao dodatni poticaj dijelu zvanja koja spadaju u STEM područja. Grad Zadar je zajedno s Matematičkim društvom Zadar, za učenike osnovnih škola kojima je osnivač, pokrenuo pilot projekt osnivanja Centra izvrsnosti za matematiku. Centar godišnje okuplja oko 35 učenika koji pokazuju nadarenost i interes za matematiku, te sudjeluju u školskim natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

U 2021. godini osnovan je i novi centar, Centar za rano uočavanje i rad s darovitima „DaR“. Radi se o pilot projektu čije bi aktivnosti započele tijekom 2022. godine, a koji će započeti formiranjem mobilnog stručnog tima koji će provesti testiranje svih učenika prvih razreda osnovnih škola Grada Zadra te potom osmisliti daljnji rad s darovitima.

Grad Zadar je također, pokazalo je naše veliko istraživanje, jedan od gradova rekordera kad je u pitanju izdvajanje za stipendije – lani su za studente i učenike osigurali  više od 2,6 milijuna kuna i tako se pozicionirali kao drugi najizdašniji grad u zemlji.

U ovoj će školskoj godini dodjeljuje novih 115 stipendija od kojih 15 za učenike srednjih škola, 15 za učenike srednjih škola koji se školuju za strukovna zvanja, 25 za studente prve godine studija i 30 za studente starijih godišta te 30 za studente koji se školuju za deficitarna zvanja (od toga 15 za studente prve godine i 15 za studente starijih godišta).

Stipendija za učenike iznosi 300 kuna mjesečno, za studente koji studiraju u mjestu prebivališta 600 kuna, za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta 800 kuna mjesečno, a za studente koji se školuju za deficitarna zvanja 900 kuna mjesečno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...