Erlić o budućnosti zgrade Županije: “Postoji interes i za gradnjom hotela, što ima svoje benefiti, ali osobno ne zagovaram prodaju!

Već duže vrijeme govori se o odlasku županijske vlasti iz centra grada. Bilo je jasno da će doći trenutak kada će se polemizirati o budućoj namjeni zgrade povrh suvremenih turističkih atrakcija grada Zadra, instalacije Morske orgulje i Pozdrav suncu.

No, malo tko se nadao da će je država biti spremna prepustiti Zadarskoj nadbiskupiji kao obeštećenje za nekretnine oduzete Crkvi za vrijeme Jugoslavije.

Javni ispred privatnog interesa zagovaraju i u zadarskom HDZ-u, vladajuće državne političke organizacije.

Ne zagovaram prodaju. Riječ je o vrijednom javnom prostoru u centru grada u kojem su bile smještene vlast i administracija, ne samo do nedavno, već i kroz prošlost. Velik je interes i za gradnjom hotela, nekim drugim vidom komercijalnog ulaganja, što zasigurno ima svoje benefiti, ali smatram da je bolje zadržati javnu funkciju. Ne treba odmah žuriti s odlukom. Privatni kapital će se već oplemeniti u nekim drugim prostorima, kaže nam Šime Erlić, predsjednik zadarskog HDZ-a.

Zadarske političare različitih svjetonazorskih uvjerenja povezala je priča oko sudbine Doma županije. Svi imaju neku svoju viziju njezine budućnosti, no u jednom su složni – mora ostati na raspolaganju građanima Zadra.

Nisam konkretno razmišljao koju bi joj namjenu dao, ali ako već županijska javna uprava neće biti ovdje, zgrada mora poslužiti za javni društveno-kulturni sadržaj reprezentativan za Zadar i uvijek otvoren građanima. Bilo da se radi o glazbenoj školi, nekom drugom vidu odgojne ustanove, kao produžetak sadržaja za studente ili kulturu… Što se u trenutku odabira pokaže kao najveća potreba, smatra Erlić.

I sam napominje kako je u srcu grada već dovoljno privatnih investicija. Spominje hotel Zagreb, Bastion, nekadašnji hotel Beograd, pa i Marasku na koju puca pogled s Poluotoka.

Moramo biti svjesni da nije neiscrpan broj javnih građevina na samom Poluotoku. Zadovoljan sam kako je politika tomu pristupila. Tehnička škola, Providurova, Kneževa, palača Cedulin, uskoro i Citadela…, sve su to objekti koji su zadržali javnu notu, zaključuje Erlić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...