Google Drive ima nov način pretrage – evo kako ga možete iskoristiti

Prekopavanje po stotinama datoteka odsad će biti puno lakše zahvaljujući naprednom Googleovu sustavu.

Ako koristite Google Drive za pohranjivanje, pohranu, dijeljenje i sinkronizaciju podataka u oblaku ili na Google Docsima, Sheetovima ili Slideovima, vjerojatno ste upoznati s njegovim jednostavnim sučeljem. Sve je jasno prikazano i lako dostupno, a sadržaj na zaslonu sveden je na minimum.

Dodavanjem sve veće količine podataka polako postaje sve teže pronalaziti željene datoteke te je načelno teže pratiti sve sadržaje. Uz kapacitete koji dosežu desetke gigabajta, vjerojatno imate dosta datoteka koje niste dugo koristili.

Najnoviji alat za pretragu u Google Driveu želi vam pomoći u tome dodavanjem korisnih filtara (chips).

Kakvi su to novi filtri?

Novi filtri za pretragu napravljeni su tako da olakšaju ili suze rezultate pretrage u Google Driveu. Filtri će se pojaviti u traci za pretragu i pružiti vam opciju da ograničite broj rezultata koje vidite jednostavnim klikom, objašnjava Wired.

Da biste mogli vidjeti ovu značajku, morat ćete koristiti verziju Google Drivea za preglednike. Upišite pojam koji tražite, pritisnite Enter i vidjet ćete red filtara poput lokacije, vrste datoteke i ljudi. Klikom na bilo koju od tih tipki birat ćete nove parametre po kojima će Google izvršiti pretragu. Izborom stavke za vrstu podataka moći ćete ograničiti pretragu na dokumente, tablice ili prezentacije.

Pretraga po imenu pretražit će sva imena datoteka, pa čak i tekst u slikama. Ako tražite ime datoteke umjesto sadržaja unutar nje, klik na filtar naslova smanjit će broj potencijalnih rezultata. Ako se želite vratiti na izvornu kolekciju rezultata, kliknite na malu ikonu X na traci za pretragu. Također možete koristiti tipku ‘Poništi sve’ na desnoj strani kako biste maknuli sve filtre koje ste aktivirali. Za čišćenje rezultata kliknite na X na desnoj strani trake za pretragu.

Google Drive također uvodi prijedloge za tekst, odnosno ispravke u slučaju da ste pogrešno napisali filtar.

Dodatne opcije

Funkcionalnost novih filtara za pretragu već je bila dostupna korisnicima Google Drivea, no sad im se može puno lakše pristupiti. Čim kliknete na traku za pretragu, vidjet ćete listu datoteka koje možete tražiti. Kliknite na filtre za pretragu na desnoj strani trake kako biste vidjeli sve dostupne opcije za pretraživanje.

Možete, recimo, tražiti riječi u imenima ili sadržajima datoteka, kao i u onima koje ste poslali u koš za smeće ili koje ste nedavno označili zvjezdicom – izvrsnim alatom za isticanje važnih mapa i datoteka.

Na lijevoj traci za navigaciju imate i poveznicu za datoteke na kojima ste nedavno radili. Ako radite na nečemu s drugim ljudima, možete ih probrati i prema tome koje od njih čekaju vaše odobrenje ili koje ste tražili od drugih, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...