Tölle o izlasku Daruvarca: “U 32 godine prakse naučili smo da ni jedan nasilnik nije promijenio ponašanje nakon psihosocijalnog tretmana u zatvoru!”

Darko Kovačević, zvani Daruvarac, kojem je Visoki kazneni sud odobrio puštanje na slobodu prije isteka kazne od tri godine i devet mjeseci, izašao je iz kaznionice u Glini sedam mjeseci ranije i vratio se u Zadar.

Možemo li vjerovati institucijama pravne države, trebaju li optuženici za teška kaznena djela zbog ocjene dobrog ponašanja biti pošteđeni izdržavanja jedinstvene kazne zatvora, razgovarali smo s koordinatoricom Autonomne ženske kuće Nevom Tölle.

Kako komentirate odluku prijevremenom puštanju Darka Kovačevića na slobodu?

Prvo bih pohvalila zadarskog tužilaštvo koje je uložilo žalbu i smatra da je izrečena kazna premala i da je defacto situacija s prijevremenim otpustom loša, odnosno da šalje lošu poruku. To je za pozdraviti. Ovakav primjer je primjer dobre prakse i trebali bi ga slijediti svi u zemlji. Na prijevremeno puštanje nemamo što reći osim – nemojte to raditi! Prvo mu je smanjena kazna, a sada je i ranije izašao. Ovako brutalno nasilje koje je gotovo dovelo do smrti jedne mlade djevojke ne možemo rješavati pomilovanje. Svatko tko bilo što slično učini mora odsjediti svoju kaznu apsolutno do zadnjeg dana, jer će tek to biti jasna poruka pravosuđa zlostavljačima koji ne samo tuku, već nerijetko i ubijaju svoje sadašnje ili bivše partnerice.

Zbog, kako stoji u obrazloženju, uzornog ponašanja u zatvoru, Daruvarac je pušten na slobodu. Njegov odvjetnik kazuje da se “opametio, priznao kaznena djela i da se zbog istih kaje”. Ima li takvo obrazloženje dovoljnu težinu da bi se nekom dalo povjerenje i pustilo ga se iz zatvora?

Oprostite, da sam ja njegov odvjetnik i ja bih tako rekla. Odvjetniku nemate što zamjeriti, njegova obaveza je da radi u korist stranke. No, da li je on uistinu uvidio svoje problematično nasilno ponašanje koje je došlo do ruba ubojstva te mlade djevojke, po meni je veliki upitnik. Potom, njegovo dobro vladanje u zatvoru. Mislim, molim vas lijepo, hoće li se itko od nas u zatvoru ponašati loše dok je u zatvoru? U pravilu, dok smo u zatvoru svi smo jako dobri, pokorni, glava dolje, slušamo… On je navodno prošao psihosocijalni tretman za zlostavljače kako bi svoje nasilno ponašanje promijenio u nenasilno. No, je li, pitam se? Ne znam, ne znate ni vi. Ne znamo da li je redovito pristupao, da li je na dobrovoljnoj bazi ušao u proces ili na nagovor nekog tko mu je ukazao kako će to za njega biti dobro. U pravilu, to se radi sedam godina za redom kontinuirano, bez pauze.

Radite sa ženama žrtvama nasilja, pa u kontekstu navoda da se Darko Kovačević promijenio, koliko je jednostavan sam proces rehabilitacije nasilnika?

To vam ovisi od strane koju pitate. Oni koji rade s njima i zarađuju na tome, reći će da su iznimno uspješni, no ako pogledate koliko imamo recidivista onda je naš odgovor – to ne koristi ničem, to su bačeni novci! Potom je bitno naglasiti da psihosocijalni tretman zlostavljači najčešće koriste i pristaju na njega ne zato što su svjesni da su počinili užasno kazneno djelo nasilja, već zato što ih to amnestira od zatvorske kazne. Vrlo često se taj institut zloupotrebljava od strane zlostavljača. U zatvoru bi trebao postojati civilni, građanski nadzor nad samim rezultatima procesa, a onda uslijediti monitoring od minimalno pet godina da vidimo hoće li ponoviti djelo ili ne. S našeg aspekta gledišta, a 32 godine radimo, do sada nikada nije došlo do promjene ponašanja zahvaljujući psihosocijalnom tretmanu. Imamo veliki broj žena koje bivši ili sadašnji partneri, upućeni na takve tretmane, ponovno zlostavljaju. Za zlostavljače, pogotovo ovako teških kaznenih djela, ne smije biti olakotnih okolnosti. Točka. Kaznu moraju odslužiti do kraja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...