“Idem po još jedan mandat”, Paleku nije poljuljala inicijativa za smjenom: “Zadar spada među najistaknutije i najpoželjnije destinacije na Jadranu”

Turizam u Republici Hrvatskoj jedna je od najvažnijih gospodarskih grana. U razdoblju trajanja turističke sezone, sektor turizma zapošljava najveći dio radno sposobnog stanovništva, što u konačnici utječe na životni standard stanovništva. Privlačenjem investicija turizam dugoročno doprinosi gospodarskom rastu. Kao zemlja kojoj je geografski položaj poklonio mogućnost ‘prodaje sunca i mora’, strepimo pred svakom najavom koja ugrožava dobre turističke brojke.

Kako je proizvodna industrija na niskim granama, turizam je as u rukavu i stoga nije svejedno tko planira njegovu strategiju.

Turistička zajednica grada Zadra objavila je natječaj za direktora na razdoblje od četiri godine, pa smo aktualnog čelnog čovjeka upitali ide li po još jedan mandat.

Idem!, odgovorio je odlučno Mari Paleka.

Da sadašnji direktor svojim radom nije napravio nikakav pomak u željenom smjeru te da iz godine u godinu život na Poluotoku umire, a grad se pretvara u kulisu i odredište masovnog turizma, mišljenja su građani okupljeni u Inicijativu za Poluotok koja je pokrenula prikupljanje potpisa za smjenom Marija Paleke.

Takva inicijativa spada u osnovna demokratska prava u našem društvu. Druga je stvar koliko se, s obzirom na nadležnosti, takvom akcijom može postići ili što se odjednom kao moj krimen navode gradski problemi s kojima nemam nikakve veze, odgovara nam Paleka na pitanje je li ga spomenuta peticija poljuljala ili obeshrabrila.

Ipak gaji određene zamjerke. Poziva ga se na odgovornost za, kako tvrdi, neke komunalne probleme koje nisu u domeni funkcije koju obnaša.

U službenom pojašnjenju predmetne inicijative kao razlozi se navode primjerice problem parkinga i glasnih uličnih svirača pa sve do „umiranja Poluotoka“, dakle sve ono nad čim Turistička zajednica na žalost nema apsolutno bilo kakvu ingerenciju. S druge strane ne razgovara se koji je to zaista zakonom definiran posao Turističke zajednice i njezinog direktora shodno Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, iz kojeg je jasno kako je naša zadaća prvenstveno promidžba turizma destinacije te gospodarski interes pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu ili neposredno povezane s turizmom. Nadalje, u svim odlukama o radu ureda TZ-a osim mene osobno sudjeluje i Vijeće, koje se sastoji od osam članova koji pokrivaju sve najvažnije djelatnosti u turizmu i predvođeno je predsjednikom. Ozbiljan razgovor o mom radu ili radu ureda Turističke zajednice grada Zadra može se voditi isključivo u tom okviru i u tom kontekstu sam uvijek spreman odgovarati na svaku argumentiranu kritiku, pojašnjava.

Ne može se poreći činjenica da je upravljačku palicu kroz polovicu mandata držao u nezahvalno vrijeme, ono pandemije koronavirusa, kada je čitav svijet prestao funkcionirati po poznatim principima, a što se najprije reflektiralo na industriju putovanja.

Zadar je unatoč tome, mišljenja je Paleka, dobro prošao u turističkom smislu.

Zadar je apsolutno pokazao kako spada među najistaknutije i najpoželjnije destinacije na Jadranu, jer smo tijekom obje pandemijske godine, a pogotovo preko ljeta 2020. kad je situacija bila izuzetno delikatna, ostvarili izvrsne rezultate koji nisu bili realizirani južnije u Dalmaciji. Možemo kazati i kako naš prometni i zemljopisni položaj tome doprinosi, ali sigurno je i kako naš konstantni rad na destinacijskoj vidljivosti i promociji, kao i u segmentu organizacije i suorganizacije evenata doprinosi takvim rezultatima, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...