Dobre vijesti za roditelje; U javnoj raspravi izmjena zakona – raste roditeljski dopust, velike novosti čekaju i očeve

Dio zaposlenih roditelja u Hrvatskoj već bi krajem ljeta mogao dobiti povećanje roditeljske naknade koju dobivaju tijekom drugih šest mjeseci nakon djetetova rođenja.

U javnosti poznatija kao porodiljna naknada u zakonu je regulirana kao rodiljna i roditeljska naknada i u prvih šest mjeseci nakon rođenja djeteta jednaka je visini plaće koju je roditelj imao prije rođenja djeteta, a u drugih šest mjeseci je limitirana na 5.654,2 kuna. Prema Vladinom prijedlogu ubuduće bi limit trebao biti sedam i pol tisuća kuna.

To ne znači da će sada svi dobivati roditeljsku naknadu od sedam i pol tisuća kuna, nego će im naknada biti jednaka njihovoj plaći, ali neće moći prelaziti sedam i pol tisuća kuna, ako im je plaća i veća od tog iznosa. Ipak, svi koji su do rođenja djeteta imali plaću u iznosu od 5.700 kuna do sedam i pol tisuća kuna ovime će za cijelo vrijeme porodiljnog dopusta, odnosno rodiljnog i roditeljskog dopusta, konačno dobivati svoju punu plaću.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku više od 70 posto građana Hrvatske ima plaću do osam tisuća kuna, pa ako je isti udio i među onima koji su roditelji, to znači da će nakon povećanja limita čak 70 posto roditelja do prve djetetove godine imati gotovo svoju punu plaću.

Dobar dio njih već je kod povećanja naknade na 5.654 kune dosegnuo svoju punu plaću i za njih naknade u drugih šest mjeseci zapravo nisu bile limitirane.

Ovime će do pune plaće u drugih šest mjeseci doći oko 30-ak posto zaposlenih roditelja koji imaju plaću između pet i pol i sedam i pol tisuća kuna. Roditelji s većim plaćama od prosječne i dalje će biti limitirani kad su u pitanju naknade za razdoblje u kojem njihovo dijete napuni šest mjeseci do navršene godine dana, ali će svejedno dobivati gotovo dvije tisuće kuna mjesečno više nego dosad.

Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koje je Vlada ovih dana poslala u javnu raspravu trebaju biti usvojene do 2. kolovoza kako bi se Hrvatska uskladila s europskim direktivama. Tim usklađivanjem Hrvatska u svoje zakonodavstvo uvodi pravo na očinski dopust od deset dana u kojem bi očevi imali pravo na naknadu, piše Novi list.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...