Dodijeljena joj je nagrada; Mirela Čavajda osoba je godine u Hrvatskoj!

Nagrada Nada Dimić dodjeljuje se jednoj ili više osoba, ili kolektivnoj inicijativi koje su svojim djelom i javnim angažmanom ostavile važan trag u javnom, kulturnom i društvenom djelovanju, a čije su originalne, inovativne i provokativne prakse motivirane kritikom vladajućih odnosa u društvu i doprinosom promjenama ekonomskih, socijalnih i političkih odnosa u prostoru u kojem djeluju.

Nagradom se odaje priznanje onima koji se odupiru sve snažnijem sužavanju građanskih, manjinskih i umjetničkih sloboda i poslušničkom pristajanju na šutnju što vodi ka brisanju smisla umjetničkog propitivanja i širenja individualnih i društvenih sloboda.

Nagradu je osnovao i dodjeljuje Fond za druge s ciljem poticanja umjetničkih i aktivističkih projekata i dodatne edukacije pojedinaca i kolektiva čiji rad i ideje osnažuju i inspiriraju zajednicu u kojoj žive, javlja N1.

Žiri Fonda je odlučio je da su dobitnice jedne Nagrade Nada Dimić Mirela Čavajda i Vanja Jurić, a druge nagrade Nada Dimić organizacija Are You Syrious?

U obrazloženjima nagrada između ostalog, stoji sljedeće:

“Mirela Čavajda osoba je godine u Hrvatskoj: njezin postupak, odluka da javno iznese svoj slučaj i javno zahtijeva provedbu zakona izniman je primjer građanske hrabrosti, u kojoj se izložila neprijateljskoj javnosti iako to nije morala učiniti, u korist tisuća drugih žena u Hrvatskoj. Mirela Čavajda izložila se u korist vladavine zakona i poštivanja zakonskih prava tisuća drugih žena. Zahvaljujući hrabrosti Mirele Čavajde, zahvaljujući njenoj građanskoj odgovornosti razotkriven je sustav u kojem hrvatski doktori, uz blagoslov politike, odbijaju provoditi zapisani zakon. Ona je hrvatskoj javnosti otkrila da su vjerski ekstremisti oteli institucije, suočila nas je sa činjenicom da postoji stravičan nesrazmjer između zakona na papiru i realiteta. Društvo se mijenja tako što se građani solidariziiraju protiv nepravde, a za to nije dovoljno samo načelno osuđivati kriminal, bezakonje, kršenje ljudskih prava. Mi to doista vidimo tek na primjeru, tek na svjedočenju žive osobe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...