U vrtu na zadarskim Mocirama rastu crni tartufi! Stručnjak potvrdio da se radi o skupim gljivama

Minimalni vrt ispod tri lipe na zadarskim Mocirama daje neobične plodove.
Obitelj zadarske učiteljice pronašla je ovdje crne tartufe!
“Prije jedno 5-6 godina neki pasić bio je tu i on je to našao, nešto nanjuškao. Nešto mi je sličilo na taj taruf”, kaže Nada Bjelanović za RTL.
Na “vještačenje” su zato pozvali poznatog zadarskog stručnjaka koji im je potvrdio da se zaista radi o skupim gljivama.
“Bio je od nekih 300 grama, ali još je bio zelen i nezreo, tako da smo se dogovorili da ove godine kada bude vrijeme branja tartufa da ga opet pozovem. On je bio prije par dana i našli smo tu četiri nova, još dva su u zemlji!”, kazala je Nada koja smatra da će ih biti još, a u tom slučaju će, kaže, “napraviti party.”
Ivan Matak, tartufar iz Zadra kaže da je tlo “gotovo identično onima koje pronalazimo u prirodi, ili je crvenica ili humus.”
U zadarskim restoranima domaćem tartufu ugostitelji zbog kvalitete daju prednost pred istarskim ili stranim aromatičnim gljivama iste vrste. Koriste se u kombinaciji s pljukancima, fužima, tjesteninom općenito…
“Po recenzijama naših gostiju pokazali su se jako dobri recepti od svježeg tartufa, bijelog tartufa, crnog tartufa, pa i ove tartufate”, kazao je kuhar za RTL Mario Bodrožić.