Velik uspjeh u Londonu! Tri zlata za Korlat, Vučemilovića i Kraljevske vinograde!

Iznimnom ovogodišnjem uspjehu hrvatskih vina i vinara na najvećoj i najcjenjenijoj vinskoj smotri i ocjenjivanju na svijetu – londonskom Decanteru, svoj su obol dali i vinari i vina Zadarske županije sa tri zlata, četiri srebra i četiri bronce.

Zbog boljeg razumjevanje „težine“ nagrada kažimo da na najvećem broju vinskim smotri i natjecanja sva vina ocjenjena sa 85 i više bodova dobiju zlato. Na Decanteru se zlato daje za vina sa 95 i 96 bodova, dok je iznad toga platina, a koja ostaje sljedeća stepenica za ovdašnje vinare. Bronca je na Decanteru od 86 do 89 bodova, a srebro od 90 do 94 boda, od mogućih 100.

Zlato je uzeo Korlat za svoj Supreme, barikirana verzija Cuveea triju kraljevskih francuskih sorti Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah sa posebnih položaja i dugog sazrijevanja. Stjepan Vučemilović nakon svojevremenog srebra poslao je svoj Prošek kojeg, navodno, ne smijemo tako zvati kao desertno vino sa preko 45 grama neprovrelog šećera i uzeo sada za njega zlato dok su Kreljevski vinogradi za svoj višekratno nagrađivani Pošip uzeli zlato za Prestige izvedbu – limitirana verzija vina napravljena od posebno izabranog grožđa sorte Pošip. Vino je odležalo 8 mjeseci u drvenim petstolitarskim bačvama.

Dakle zlata su došla i za ovdje uobičajenu crnu mješavinu najmoćnijih francuskih sorti, kao i desertno vino kojeg se borimo u Eropskoj uniji, da smijemo zvati njegovim imenom zapislanim još za davne povijesti, te za bijelo vino autohtone nam hrvatske sorte .Kod srebra se potvrdilo moćno podneblje i vještine za svjetske crne sorte ali i domaća Maraština na čijoj se afirmaciji i brendiranju kao zadarski „forte“ radi niz godina, a rezultati stižu.

Udruga vinara lani je po prvi put uz potporu Zadarske županije kreeula organiziranije i masovnije na ovo najprestižnije vinsko natjecanje a ove se godine toj podršci priključila i Turistička zejednica Zadarske županije. Lani je poslano nešto više uzoraka pa je ukupan broj nagrada bio veći, a ovu godinu vrijedi zapamtiti po tri zlatne medalje.

Nagrađena zadarska vina i vinari

Zlata

Korlat Supreme zlato – 96 bodova

Vučemilović       Vallis Rabiosa kako je nazvao svoj Prošek zlato- 95 bodova

Kraljevski Vinogradi        Prestige Pošip   zlato- 95 bodova

Srebra

Ker-Vin Martin Cabernet Sauvignon srebro- 93 boda

Badel 1862          Korlat Syrah       srebro-90

Badel 1862          Korlat Cabernet Sauvignon         srebro- 90 bodova

Vina Fiolić           Maraština           srebro- 90 bodova

Bronce

MasVin Shiraz    bronca-88 bodova

Vino Fiolić           Fiolić Sur Lie       bronca- 88 bodova

Škaulj    Barrique Cabernet Sauvignon    bronca- 88 bodova

Škaulj    Merlot bronca – 86 bodova

Hrvatski rezultati

Hrvatski vinari osvojili su na ovoj smotri tri platine sa 97 bodova i to : Benvenuti za svoj Muškat San Salvatore, Dvorska Šoškić za orange vino nazvano Haiku te Kozlović za svoju Malvaziju Santa Lucia. Potom 16 zlata, 111 srebrnih nagrada i 184 bronce (napomena Decanter broncu daje za vina iznad 85 bodova, a koja na većini drugih smotri dobiju zlato). Treba reći i da je ovo najmasovniji nastup hrvatskih vinara na ovoj smotri na kojoj je bilo 18.244 vina  iz 54 zemlje sviejta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...