Velik uspjeh u Londonu! Tri zlata za Korlat, Vučemilovića i Kraljevske vinograde!

Iznimnom ovogodišnjem uspjehu hrvatskih vina i vinara na najvećoj i najcjenjenijoj vinskoj smotri i ocjenjivanju na svijetu – londonskom Decanteru, svoj su obol dali i vinari i vina Zadarske županije sa tri zlata, četiri srebra i četiri bronce.

Zbog boljeg razumjevanje „težine“ nagrada kažimo da na najvećem broju vinskim smotri i natjecanja sva vina ocjenjena sa 85 i više bodova dobiju zlato. Na Decanteru se zlato daje za vina sa 95 i 96 bodova, dok je iznad toga platina, a koja ostaje sljedeća stepenica za ovdašnje vinare. Bronca je na Decanteru od 86 do 89 bodova, a srebro od 90 do 94 boda, od mogućih 100.

Zlato je uzeo Korlat za svoj Supreme, barikirana verzija Cuveea triju kraljevskih francuskih sorti Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah sa posebnih položaja i dugog sazrijevanja. Stjepan Vučemilović nakon svojevremenog srebra poslao je svoj Prošek kojeg, navodno, ne smijemo tako zvati kao desertno vino sa preko 45 grama neprovrelog šećera i uzeo sada za njega zlato dok su Kreljevski vinogradi za svoj višekratno nagrađivani Pošip uzeli zlato za Prestige izvedbu – limitirana verzija vina napravljena od posebno izabranog grožđa sorte Pošip. Vino je odležalo 8 mjeseci u drvenim petstolitarskim bačvama.

Dakle zlata su došla i za ovdje uobičajenu crnu mješavinu najmoćnijih francuskih sorti, kao i desertno vino kojeg se borimo u Eropskoj uniji, da smijemo zvati njegovim imenom zapislanim još za davne povijesti, te za bijelo vino autohtone nam hrvatske sorte .Kod srebra se potvrdilo moćno podneblje i vještine za svjetske crne sorte ali i domaća Maraština na čijoj se afirmaciji i brendiranju kao zadarski „forte“ radi niz godina, a rezultati stižu.

Udruga vinara lani je po prvi put uz potporu Zadarske županije kreeula organiziranije i masovnije na ovo najprestižnije vinsko natjecanje a ove se godine toj podršci priključila i Turistička zejednica Zadarske županije. Lani je poslano nešto više uzoraka pa je ukupan broj nagrada bio veći, a ovu godinu vrijedi zapamtiti po tri zlatne medalje.

Nagrađena zadarska vina i vinari

Zlata

Korlat Supreme zlato – 96 bodova

Vučemilović       Vallis Rabiosa kako je nazvao svoj Prošek zlato- 95 bodova

Kraljevski Vinogradi        Prestige Pošip   zlato- 95 bodova

Srebra

Ker-Vin Martin Cabernet Sauvignon srebro- 93 boda

Badel 1862          Korlat Syrah       srebro-90

Badel 1862          Korlat Cabernet Sauvignon         srebro- 90 bodova

Vina Fiolić           Maraština           srebro- 90 bodova

Bronce

MasVin Shiraz    bronca-88 bodova

Vino Fiolić           Fiolić Sur Lie       bronca- 88 bodova

Škaulj    Barrique Cabernet Sauvignon    bronca- 88 bodova

Škaulj    Merlot bronca – 86 bodova

Hrvatski rezultati

Hrvatski vinari osvojili su na ovoj smotri tri platine sa 97 bodova i to : Benvenuti za svoj Muškat San Salvatore, Dvorska Šoškić za orange vino nazvano Haiku te Kozlović za svoju Malvaziju Santa Lucia. Potom 16 zlata, 111 srebrnih nagrada i 184 bronce (napomena Decanter broncu daje za vina iznad 85 bodova, a koja na većini drugih smotri dobiju zlato). Treba reći i da je ovo najmasovniji nastup hrvatskih vinara na ovoj smotri na kojoj je bilo 18.244 vina  iz 54 zemlje sviejta.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...