Što čeka građane? Pogledajte koliko će eura koštati košarica od 188,20 kuna

Deset odabranih artikala u potrošačkoj košarici u utorak su koštali 188,20 kuna. Utvrđenim paritetom od 7,53450 kuna za 1 euro, ista bi košarica po iskazivanju dvojnih cijena od 5. rujna te potpunim prelaskom na euro početkom iduće godine trebala stajati 24,96 eura.

Večernji list je bio u Intersparu, Lidlu i Konzumu – ostanu iste i u sljedećem razdoblju, što je, kako kažu i trgovci i dobavljači, nemoguće. Cijene se i dalje mijenjaju svakodnevno tako da su jedini korektiv potrošači koji više nego ikad gledaju i znaju gdje je što jeftinije te sve više kupuju robne marke trgovaca.

U ovoj “miješanoj” košarici, Franckova kava (400 g) plaćena je 39,99 kuna, a po europskom bi cjeniku stajala 5,30 eura. S čestim akcijama za 29,99 kuna, stajala bi pak 3,98 eura. Ili zaokruženih 4 eura.

Predsjednik prave NTL-a Martin Evačić, ujedno i predsjednik Udruženja trgovaca pri HUP-u, kaže za Večernji list kako su oni s dobavljačem softvera dogovorili preračunavanje svih znamenki utvrđenog tečaja kako ne bi bilo pritužbi kupaca.

“Kad je riječ o cijeni od 5 kuna, na neki je način svejedno je li tečaj 7,53 ili 7,53450 za 1 euro, no ako roba košta nekoliko tisuća kuna ili kupujete automobil, razlika može biti i tisuću-dvije”, rekao je Evačić.

Nakon što su iz potrošačkih udruga iznijeli stav kako su oni sami protiv “crnih lista” onih koji budu lovili u mutnom jer riskiraju tužbe, iz Ministarstva gospodarstva u suradnji s Koordinacijskim odborom za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača uspostavili su Etički kodeks kao jedan od mehanizama koji će pridonijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače te omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u RH.

“Trgovci su svakako pod najvećim povećalom. Smatram da će 99 posto trgovaca potpisati Kodeks”, rekao je Evačić.

Foto: Večernji list
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...