Tucaković: “Koliko smo kanadera imali, toliko smo ih koristili. Što možemo?“

Glavni zapovjednik vatrogasaca Slavko Tucaković govorio je za N1 o stanju na požarištu na šibenskom području. Tucaković je potvrdio da je stanje požarišta i dalje stabilno.

“Nije bilo otvorenog plamena i velikih fronta. Bilo je izdimljavanja na području Zatona i Rasline. Od šest sati ujutro su angažirana dva kanadera i dva air tractora. Još uvijek ima izdimljavanja s obzirom na vjetar koji se pojavljuje i aktivira određene dijelove požarišta. Tijekom cijele noći bilo je dosta teško, ali požar nije prešao jadransku magistralu. Najbitnije je bilo sačuvati da nam požar ne preskoči jadransku magistralu”, kazao je Tucaković za N1.

Tucaković kaže da PU šibensko-kninska istražuje uzrok požara i da se nada da će se pronaći počinitelj ili uzrok požara. Potvrdio je da je u požaru stradalo 20-ak kuća.

“Dvije su kuće u potpunosti uništene. Nastala je velika materijalna šteta na vinogradima i maslinicima, kao i na poljoprivrednim zemljištima. Jedna nepopravljiva šteta koja je dugoročna”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik.

“Koliko je kanadera bilo na raspolaganju, toliko smo ih i koristili”

Tucaković je odbacio tvrdnje o pucanju i slabosti sustava obrane od požara. Veli da nema govora o tome. Kaže da je sustav odreagirao upravo onako kako struka mora odreagirati.

“Već u petoj minuti je zatražen odmah kanader, kojega smo mi u vatrogasnom zapovjedništvu odmah odobrili. Uzbunjene su snage s kontinenta i iz priobalja i najmanje dva kanadera su ovdje prisutna. No, o silini samoga požara govori i činjenica da kanaderi u jednom trenutku nisu mogli uzimati vodu koliki je bio dim na Prokljanu. Jako je bilo teško i bacati vodu jer je bio veliki dim i sigurnost pilota je bila ugrožena. Uloženi su veliki napori vatrogasaca. Kanaderi su u nadležnosti Ministarstva obrane.

Mi smo imali u pripravnosti četiri kanadera i tri air tractora. Imali smo još jedan veliki požar u Visočanima kraj Zadra. Tamo su obranjene kuće. Tamo su požar gasila tri air tractora i jedan kanader, a na području Zatona i Rasline su bila dva do tri kanadera. Prema mojim saznanjima, peti kanader bi trebao biti negdje do 15.8. u Zračnoj luci Zemunik i dostupan vatrogascima”, navodi Tucaković.

Odgovarajući na pitanje je li trenutni broj kanadera ipak premali s obzirom na to kakve su potrebe, Tucaković kaže da su postupili s onim što im je bilo na raspolaganju.

“U tom trenutku smo imali dva velika požara i bio je treći na Boraji. S čime smo raspolagali, tako smo i postupili. Nepovoljne vremenske prognoze su bile od početka ove sezone. Koliko je kanadera bilo na raspolaganju, toliko smo i koristili. Što možemo dalje?” rekao je Tucaković za N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...