Distributer plina ljudima poslao brutalnu najavu: Od jeseni će plin poskupjeti nevjerojatnih 1100 posto i to s uključenom subvencijom!

Jesen koja je pred nam poprilično je neizvjesna što se energenata tiče, a osim što se strahuje od nestašice plina zbog globalne situacije u svijetu, strahuje se i od cijena koje bismo mogli plaćati za plin, ali i ostale energente uslijed rata u Ukrajini.

Korisnici plina čiji je distributer tvrtka Ivkom-Plin d.o.o. na području grada Ivanca na sjeveru Hrvatske nedavno su ostali iznenađeni kada im je uz račune stigla jedna poprilično neugodna obavijesti. Naime, Ivkom-Plin d.o.o., obavijestio ih je da bi s 1.10.2022. cijene plina, nastave li koristiti njihove usluge, mogle drastično skočiti te su im sugerirali da ukoliko ne žele plaćati skupe račune, promijene distributera.

S 1.25 na 15 kuna

U protekloj plinskoj godini, navode u uvodu svoje obavijesti, uspjeli su omogućiti kućanstvima najpovoljnije uvjete opskrbe plinom, što su planirali i u sljedećim godinama. No, “trenutna situacija na tržištu plina uzrokuje veliku nestabilnost cijena koje su na današnji dan višestruko veće od naše dosadašnje cijene (okvirno 1,25 kn/m3 sa uključenom subvencijom Vlade RH)”, navode nadalje.

“Zbog novonastale situacije vjerojatno Vam nećemo biti u mogućnosti ponuditi cijenu nižu od cijene plina u javnoj usluzi te Vas obavještavamo da bi naša cijena od 1.10.2022., prema sadašnjim cijenama na tržištu, mogla iznositi čak oko 15 kn/m3 sa uključenom subvencijom Vlade RH”, stoji u obavijesti koju su zaprimili njihovi korisnici.

U daljnjem tekstu navode da kupci imaju pravo odabira žele li plin kupovati po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obavezi javne usluge ili slobodno na tržištu po tržišnim uvjetima od Ivkom-plina ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom.

“Na našem distributivnom području opskrbljivač u vezi javne usluge je Gradska plinara Zagreb s cjenikom koji je javno objavljen na internetskim stranicama”, kazali su, dodajući da bi njihova okvirna cijena do 31.3.2023. godine iznosila 3,3 kn/m3 sa uključenom subvencijom Vlade RH.

U nastavku obavijesti korisnicima su pojasnili kako mogu promijeniti svog opskrbljivača, a sudeći prema najavljenom povećanju građani će biti primorani prijeći na Gradsku plinaru Zagreb i biti sretni što će plaćati “samo” 164 posto više nego sada, odnosno 3,3 kune umjesto 1,25 koliko trenutno plaćaju.

Drakonsko povećanje od 1100 posto

Dođe li do ovog cjenovnog skoka, riječ je o povećanju od nevjerojatnih 1100%. Korisnici s kojima smo razgovarali, a koji su zaprimili ovu obavijest, kazali su nam da su ostali jako iznenađeni i šokirani ovim dopisom, a neki su odmah počeli razmišljati o promjeni opskrbljivača.

“Mislim da ću promijeniti distributera, ako zaista dođe do takvih cijena, računi će nam biti ogromni. Tko će to plaćati?”, rekla nam je jedna čitateljica s kojom smo razgovarali.

Za komentar smo zamolili i Grad Ivanec, a iz ureda gradonačelnika Milorada Batinića kazali su nam da je Ivkom – plin d.o.o. Ivanec tijekom protekle plinske godine za svoje kupce uspio osigurati na tržištu nestvarno niske cijene plina iz današnje perspektive, tako da njegovi kupci danas plaćaju plin po cijeni od približno 1,25 kn/m3, što je najniža cijena plina u proteklih 10 godina.

“Posebno naglašavamo da svi građani, kao kupci, imaju pravo odabira o tome žele li plin kupovati po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili ga žele kupovati slobodno na tržištu, po tržišnim uvjetima, pri čemu uvijek imaju mogućnost povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu”, istaknuli su iz Grada Ivanca.

U proteklim mjesecima kada je Ivkom-plin ponudio kupcima iznimno nisku cijenu plina, velika se većina potrošača opredijelila za ugovore po tržišnim uvjetima s Ivkom-plinom. “Sada, kada Ivkom-plin najavljuje da im od 1. 10. 2022. više neće moći ponuditi ni približno takvu cijenu već dapače, da bi ona sa sadašnjih 1,25 kn/m3  mogla porasti na nevjerojatnih 15kn/m3 i to s uključenom subvencijom Vlade RH, Ivkom-plin d.o.o. Ivanec o tome je maksimalno korektno i na vrijeme izvijestio svoje potrošače”.

Na vrijeme obavijestili potrošače

U cilju izbjegavanja tako ogromnog poskupljenja koje potrošači ne bi mogli podnijeti, iz Grada Ivanca ponavljaju da je svim dosadašnjim kupcima Ivkom-plin d.o.o. sugerirao da za razdoblje od 1. 10. nadalje sklope ugovor o opskrbi plinom s Gradskom plinarom Zagreb, koja je na ovom području opskrbljivač u obvezi javne usluge, a čija bi okvirna cijena iznosila oko 3,3 kn/m3 (s uključenom subvencijom Vlade RH).

“Na žalost, svi moramo biti svjesni da je plin postao oružje u ratnom sukobu i da tržišne cijene plina divljaju”, odgovorili su nam iz Grada Ivanca na naš upit.

Zbog cjelokupne situacije, planiraju se i neke mjere kojima bi građanima olakšali ove teške trenutke. “S obzirom na rast cijena energenata i svih ostalih roba te inflaciju koja najviše pogađa najsenzitivnije skupine građana, Grad Ivanec je još u proljeće ove godine krenuo s izradom nove gradske socijalne “karte”, odnosno nove Odluke o socijalnoj skrbi, s pripadajućim Pravilnikom”, kazali su nam. Odluka je sada u završnoj fazi i njome je predviđeno ne samo proširenje broja i vrsta gradskih pomoći i potpora socijalno najugroženijim građana, već i povećanje broja korisnika koji će ih moći ostvariti. “Pritom napominjemo da će gradonačelnik prijedlog Odluke poslati na donošenje Gradskom vijeću već na jednoj od prvih sjednica u predstojećem razdoblju”, dodali su iz Grada Ivanca na upit Net.hr-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...