Istraživanje otkrilo koji broj sati spavanja ugrožava zdravlje cijelog organizma

Najnovija znanstvena studija pokazuje da spavanje koje traje manje od pet sati može ugroziti zdravlje organizma za 15 posto. Veza kvalitetnog sna i imuniteta je od ključnog značaja.

Kada je čovjek budan, mozak, ali i ostatak organizma, koriste kemijske supstance poznate kao neurotransmiteri za međusobnu ‘komunikaciju’, odnosno slanje informacija od živčanog do imunološkog i drugih sustava.

Spavanje pomaže da se zalihe neurotransmitera održe na optimalnom nivou. Kada osoba ne spava dovoljno ili ima loš san, tijelo proizvodi manje neurotransmitera. Posljedica toga je da mnoge tjelesne funkcije, uključujući i imunitet, ne rade najbolje.

Naime, dok čovjek spava, organizam proizvodi više bijelih krvnih zrnaca i citokina koji djeluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti. Samim time, loš san može prouzrokovati njihovu smanjenu proizvodnju, što utječe na pad imuniteta. Nedostatak sna čini neku osobu podložnijom čak i običnoj prehladi, upozoravaju istraživači, prenosi Poslovni.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...