Ovaj bodybuilder pojede 100 jaja dnevno. Dijetetičarka objasnila koje su posljedice toga

Tiktoker Fernando Torraca, poznatiji kao The King of Diet, u subotu je objavio video u kojem prikazuje svoj jedinstveni dnevni ritual pripreme hrane.

U njemu razbija nekoliko kartona jaja i dijeli ih na žumanjke i bjelanjke. U videu se mogu izbrojati najmanje 84 razbijene ljuske jajeta, a Torraca tvrdi da ih u danu pojede čak 100.

“Nije lako pojesti 100 jaja dnevno”, kaže on na TikToku.

Torraca jede samo bjelanjke pa su jedni zadivljeni njegovom predanošću proteinima, dok se drugi pitaju čemu bacanje toliko žumanjaka.

“Zašto ne kupiš samo bjelanjke”, upitala ga je jedna osoba.

“Ostavljaš najvažniji dio jajeta”, smatra druga.

Brojni su pokrenuli i raspravu o tome je li ovakva prehrana uopće zdrava.

“Arnold je jeo cijela jaja”, kaže treći korisnik referirajući se na glumca i legendarnog snagatora Arnolda Schwarzeneggera, kojem četvrti odgovara: “Je, ali je također imao dvije operacije srca.”

Torraca nailazi i na kritike od drugih bodybuildera, što jasno pokazuje da možda ipak pretjeruje s količinom jaja, odnosno bjelanjaka, koje konzumira.

@thekingofdietofficial #thekingofdietofficial #tiktok #foryou #dayinmylife #foryoupage #ceoofcheatmeal ♬ original sound – makaveliworldwide

Zašto bodybuilderi toliko vole jaja?

“Sportaši koji pokušavaju dobiti mišićnu masu imaju veće potrebe za proteinima nego obični fitness entuzijasti ili opća populacija, a jaja su vrlo zgodan izvor proteina po povoljnoj cijeni”, kaže dijetetičarka Samantha Cassetty za Today.

Veliko jaja sadrži šest grama proteina, a oni se mogu naći i u hrani poput plodova mora, u peradi, grčkom jogurtu, govedini, grahu, mahunarkama i tofuu.

“Nema ničeg čarobnog u jajima. Proteini iz bilo kojeg životinjskog izvora imaju sve aminokiseline potrebne tijelu za pomoć u izgradnji i održavanju mišićne mase. Međutim, ovaj čovjek jede bjelanjke, koji imaju nizak udio zasićenih masti i kalorija. To može biti od pomoći ako pazite na njihov unos”, ističe Cassetty.

Naravno, kada gradite mišićnu masu, prehrana je samo dio jednadžbe. Morate i trenirati snagu.

Jaja su zdrava, ali je li 100 jaja pretjerivanje?

Cassetty tvrdi da bi svojim klijentima savjetovala da ne jedu 100 jaja u danu jer to znači da se ne hrane raznoliko i da možda imaju neke fobije od hrane.

“To može biti znak da netko ima poremećen odnos s hranom ili svojim tijelom. Najzdravija prehrana uključuje raznoliku hranu s naglaskom na popunjavanju 75 posto tanjura namirnicama biljnog porijekla, poput voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki”, pojasnila je.

Sve te namirnice sadrže vitamine, minerale, antioksidanse, ugljikohidrate i masti koje pomažu u procesu oporavka, što znači da vam omogućavaju da nastavite trenirati i postanete jači.

Koliko jaja bi bodybuilderi trebali konzumirati?

Ako želite izgledati poput Dwaynea Johnsona, ono na što trebate obratiti pozornost jest da jedete zdravu hranu i zadovoljavate svoje energetske potrebe, istovremeno unoseći proteine, ali pravilno raspoređene tijekom dana, uključujući i nakon treninga.

“Ako vam je cilj povećati mišićnu masu, jaja su dobar izbor. Za oporavak mišića cijelo jaje je bolji izbor od samog bjelanjka. Žumanjak ima puno hranjivih tvari, uključujući vitamin D, kolin, selen i vitamin B12”, govori Cassetty.

Prema istraživanju objavljenom 2019. u časopisu Sports Medicine, teorija je da cjelovita hrana pruža optimalan paket hranjivih tvari, pa je bolja za tijelo na duge staze.

“Bjelanjci imaju manje kalorija i zasićenih masnoća, ali to ne znači da morate izbaciti žumanjke iz svog jelovnika kao ovaj tip”, navodi dijetetičarka te dodaje da zdravi ljudi mogu pojesti do sedam cijelih jaja tjedno.

“Iako nema ograničenja u broju bjelanjaka koje možete pojesti tjedno, nije korisno unositi više proteina nego što vaše tijelo treba odjednom. Broj jaja ili količina potrebnih proteina ovisi o težini i treniranosti osobe. Za povećanje mišićne mase potrebno vam je oko 1.6 ili 1.7 grama proteina po kilogramu tjelesne težine”, napominje, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...