Počinje sezona voća koje bi moglo produljiti život za 5 godina, prema istraživanju

U studiji koju je nedavno objavio časopis Foods, u kojoj su sudionici konzumirali dvije šalice grožđa dnevno i pored toga prakticirali konzumaciju namirnica s visokim udjelom masti, doživjeli su manje probleme s masnoćom jetre, narasla im je razina antioksidativnih gena i povećao im se životni vijek.

Dr. John Pezzuto, koji je bio dio istraživačkog tima sa Sveučilišta Western New England, koje je provelo studiju, procijenio je da bi ljudi vjerojatno mogli živjeti oko četiri do pet godina dulje ako redovito jedu grožđe, kako piše stranica Eat This, Not That.

“Ono što me veseli u vezi s ovim istraživanjem i općenito s ovom temom je da će biti više istraživanja o antioksidansima i njihovoj ulozi u upravljanju bolestima i prevenciji općenito. To će pružiti još više razloga ljudima da se usredotoče na inkluzivnu raznovrsnu hranu”, kaže dijetetičarka Laura McDermott. Što se tiče objašnjenja zašto je grožđe tako zdravo, McDermott napominje da “sadržaj antioksidansa čini grožđe protuupalnim”.

McDermott navodi da “grožđe ima niz antioksidansa, uključujući resveratrol, katehine, kvercetin i antocijane”. Iako priznaje da ta imena možda ne znače mnogo većini ljudi, objašnjava da je stručnjacima lako zaključiti da grožđe ima antioksidanse koji će u kombinaciji s uravnoteženom prehranom pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, smanjujući oksidativni stres i proizvodeći protuupalne rezultate, piše Index.

McDermott dodaje da je grožđe također zdravo jer sadrži fitonutrijente, koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva, pomažu u održavanju zdravih stanica i DNA te održavanju zdravlja.

“Antioksidansi su jedan od najboljih sastojaka hrane, po mom mišljenju”, kaže McDermott.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...