Potrošnja u Hrvatskoj porasla 18. mjesec zaredom

U Hrvatskoj je u srpnju potrošnja u maloprodaji porasla 3.3 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 18. mjesec zaredom, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva i na početku trećeg tromjesečja.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju porasla 0.2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine ojačala 3.3 posto.

Potrošnja na godišnjoj razini raste neprestano od veljače 2021. godine, već 18. mjesec zaredom, no u srpnju je rast bio sporiji nego u lipnju, kada je iznosio 3.8 posto.

Povećana turistička potrošnja

“Na navedena kretanja upućivali su podaci o fiskalnim računima, prema kojima se nominalna vrijednost prometa u trgovini na malo u srpnju povećala 15.9 posto godišnje, podržana snažno i povećanom turističkom potrošnjom”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

“S druge strane, u okruženju nastavka visokih stopa inflacije, na usporavanje godišnje stope rasta upućivali su pokazatelji potrošačkog optimizma, koji su u srpnju zabilježili pogoršanje na mjesečnoj i godišnjoj razini”, dodaju.

U srpnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao 1.2 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, ojačao 3.4 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih sedam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 3.4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Nastavak rasta BDP-a u trećem tromjesečju

Rast potrošnje u srpnju ukazuje na nastavak rasta gospodarstva i na početku trećeg tromjesečja.

“Prvi visokofrekventni pokazatelji za treće tromjesečje upućuju na to da možemo očekivati nastavak pozitivnog doprinosa osobne potrošnje gospodarskom rastu i u razdoblju od srpnja do rujna”, navodi se u analizi RBA.

Prošloga je tjedna DZS objavio da je hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao za 7.7 posto na godišnjoj razini, što je već peti kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, i to brže nego u prethodnom tromjesečju.

To se, među ostalim, zahvaljuje snažnom rastu potrošnje.

No “učinak baznog razdoblja i snažna globalna neizvjesnost zasigurno će usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti. Na obuzdavanje potrošnje djeluje i visoka percepcija inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije. S druge strane, povoljna kretanja na tržištu rada se nastavljaju – umjeren rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti”, navode analitičari RBA.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...