Šef sindikata: “Hrana će sigurno dalje poskupljivati od jeseni! Više nema srednjeg sloja, oni s minimalnim plaćama su kategorija silno ugroženih!”

Najnovije brojke pokazuju da je od lipnja lani do lipnja ove godine zaduženost stanovništva porasla za 7,5 milijardi kuna, a raste i dalje, upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever gostujući u Dnevniku Nove TV.

Nismo još stigli do najgoreg, upozorio je Sever:

”Sasvim sigurno ovo još nije dno dna, još gore dolazi od same jeseni. Sve ono što će poskupljivati – od energenata, koji će sigurno ići još gore, neovisno o tome što će građani imati nešto mirniju ovu ogrjevnu sezonu jer su cijene kada je riječ i o struji i o plinu negdje zaustavljene, nisu zaustavljene za gospodarstvo, a ono to opet prekrcava u svoje krajnje cijene”.

Nadalje, trošak hrane je ogromna stavka u budžetima većine građana.

”Hrana će sasvim sigurno dalje poskupljivati i problemi će se samo množiti i samo će rasti”, istaknuo je, između ostalog, predsjednik NHS-a.

Postojeće Vladine mjere nisu dovoljne

Vladini vaučeri za energente apsolutno više nisu dovoljni i neće dovoljno pomoći, naime, kako je Sever objasnio:

”Ti vaučeri se usmjeravaju samo prema onima koji su energetski siromašni – tu govorimo i kada je riječ o struji i o plinu. Sasvim sigurno je potrebno napraviti širi obuhvat jer više ovdje ne govorimo samo o statistički siromašnima, kojih je oko 19,5 posto, a unutar toga je tek jedan posto energetski siromašan, nego govorimo o tome da su ovim udarom lančanih poskupljenja – energenti, gorivo, hranom a i svemu ostalom, ugroženi daleko širi krugovi građana”.

Više u Hrvatskoj čak ne možemo govoriti o nekom srednjem sloju, istaknuo je predsjednik NHS-a:

”On je gotovo nestao. Govorimo o jednom širokom raslojavanju – pri vrhu imamo uski krug onih koji puno imaju, a na drugoj strani je sve širi krug onih koji nemaju – umirovljenici, oni koji primaju minimalnu plaću, svi oni koji primaju plaću do medijalne plaće, a i iznad nje, to su kategorije koje su silno ugrožene”.

Zamrzavanje cijena hrane dugoročno ne bi pomoglo

Cijene hrane lete u nebo, ali njihovo zamrzavanje ako što su učinile neke zemlje, nije dobar potez, objasnio je Sever:

”Ono može samo kratkoročno doprinijeti i donijeti nekakav utjecaj na smirivanje stanja, ali dugoročno sasvim ne”.

Plaće moraju rasti

Povećanje plaća je sada jedino rješenje koje koliko toliko može ublažiti ovakav udar u kombinaciji s Vladinim mjerama, istaknuo je Sever i poručio: ”Očekujemo dogovore, ne samo jednostranu poruku Vlade koje će mjere donijeti”.

Kad je riječ o plaćama u državnim i javnim službama, razgovarat će se tijekom rujna, međutim, kako je istaknuo Sever za Dnevnik Nove TV:

”Moramo govoriti o povećanju svih plaća, i u privatnom sektoru. Plaće je nužno dizati kod svih da bi se koliko toliko umanjio ovaj cjenovni udar i to uz puno izdašnije, puno jače i puno šire Vladine mjere pa u toj kombinaciji možemo računati da ćemo donekle voditi korak s ovom trkom”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...