ENERGETSKA KRIZA Isplati li vam se uopće grijati na klimu i koliko to košta?

Energetska kriza koja među ostalim uključuje najave o poskupljenjima, redukcijama i nestašicama u građanima izaziva brigu i strah hoće li njihove financijske konstrukcije to moći podnijeti kad krene sezona grijanja. Zato se sve češće pitaju koje su sve opcije, isplati li se možda staviti naglasak na strujno grijanje ili barem jednim klima uređajem smanjiti potencijalno visoki račun za plin.

Račun za električnu energiju u prosjeku je od travnja, otkad su u primjeni cijene električne energije za kućanstva usklađene s paketom mjera za ublažavanje rasta cijena koje je donijela Vlada RH, porastao za 27 kuna mjesečno ili 9,4 posto, rekli su nam iz HEP-a prošli tjedan.

Hoće li i koliko još rasti cijene električne energije u mjesecima koji su pred nama, nitko ne može predvidjeti. Isplati li se onda uopće razmišljati o strujnim potrošačima, primjerice klima uređaju?

Odgovor na ovo pitanje N1 je potražio kod predsjednika Hrvatske stručne udruge za plin Dalibora Pudića koji je ujedno i član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) i koji se ranije karijeri specijalizirao za grijanje i klimatizaciju.

“Prema sadašnjim cijenama plina i električne energije ono može biti isplativo ako želite zagrijati samo jednu prostoriju pa ne paliti čitav centralni sustav gdje se stvaraju gubici energije. Pogotovo može biti isplativo u prijelaznim vremenima”

Ugradnja klima uređaja kreće se između 1.000 i 2.000 kuna, ovisno o količini koja se ugrađuje i poziciji klima uređaja gdje se stavlja. No, koliko klima uređaji zapravo troše?

“Ovisno o vrsti klima uređaja. Obični klima uređaji troše 1kwh električne energije za 1kWh toplinske energije, ali inverter uređaji troše 1kWh električne za 3-4 kWh toplinske pa možemo reći da mogu biti isplative samo inverter klima uređaji. To znači da je za prostoriju od 20 četvornih metara potrebno 2 kWh toplinske energije i da je potrebno manje od 1kWh električne energije za jedan sat grijanja. Dakle, u jednom satu se potroši otprilike manje od 1kWh za prostoriju od 20 kvadrata, što je otprilike 70 lipa/satu.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...