POTVRĐENO Ograničavaju se cijene nekih namirnica. Objavljeno još detalja o mjerama

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u srijedu je potvrdila da će Vlada paketom mjera pomoći građanima i gospodarstvu, mjere će biti predstavljene sutra na Vladinoj sjednici, a, uz ostalo, najvjerojatnije će se ograničiti cijene nekih osnovnih namirnica.

“Razgovaramo o mogućnostima da se određenim kategorijama nužnih namirnica ograniči cijena kako bi se zaštitilo građane”, izjavila je Obuljen Koržinek u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

HRT je neslužbeno objavio da će biti ograničene cijene mlijeka, šećera, ulja i mljevenog mesa. Očekuje se zamrzavanje cijena i drugih artikala, a paket mjera iznosit će više od šest milijardi kuna.

Obuljen Koržinek kaže da će se, uz linearne mjere za sva kućanstva, posebno pomoći najugroženijim građanima.

Vodit će se računa o cijenama struje i plina

Vodit će se računa i o gospodarstvu, o cijenama struje i plina, a ministrica ističe kako je dobro da imamo svoje izvore plina i LNG za ukapljeni plin, kao jamstvo da nećemo imati problem s nabavom.

Novost dolazi i za neprofitne potrošače energenata, poput bolnica, škola, vrtića, te kulturnih i vjerskih institucija. Kada je u pitanju cijena struje, ona više neće biti u kategoriji gospodarstva.

Nova kategorizacija za javne ustanove

“Napravit će se nova kategorizacija – javne ustanove imat će poseban režim cijena”, rekla je Obuljen Koržinek.

Odbila je licitirati koliko će iznositi paket pomoći, te dodala kako će velik teret ići na HEP koji je javna tvrtka.

Ministrica Obuljen Koržinek Istaknula je kako se u ovakvim kriznim situacijama vidi što znači imati snažne i efikasne institucije države jer su ovakve intervencije daleko od principa slobodnog tržišta.

Afera u Ini – odgovornost pojedinaca

Upitana za moguće posljedice aktualne afere u Ini na vladajući HDZ, rekla je kako se pokušava od početka besmisleno nametnuti teza da je to afera ove Vlade.

“To je kriminal pojedinaca, a dvoje ljudi koje se sada spominje i koji su bili članovi naše stranke, sada su isključeni”, rekla je Obuljen Koržinek.

Kao ključno istaknula je da sustavi nadzora, otkrivanja i sankcioniranja  od početka mandata ove Vlade stalno jačaju te je jalovim ocijenila pokušaj oporbe da poentira na ovoj aferi.

Neki iz oporbe šire govor mržnje

“Nisu ovo vremena za takve politikantske akcije. Neki kolege iz oporbe često šire govor mržnje i na taj način udaraju na instituciju i ne razmišljaju da će sutra možda doći u poziciju da vode te iste institucije kojima sada lijepe etikete”, rekla je ministrica.

Smatra da hrvatski građani ocjenjuju vladajući HDZ primarno po tome kako upravlja krizama, a rezultat toga je i dalje visoka potpora Vladi i stranci.

“Korupcija i kriminal postoje u našem društvu i nisu ekskluzivno vezani uz jednu stranku ili društvenu skupinu. Naslijedili smo neka ponašanja iz bivšeg sustava – ‘snađi se, malo ukradi’. To moramo svi zajedno suzbijati i mislim da se na tome kvalitetno radi”, istaknula je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...