Cijene hrane na svjetskim burzama padaju, a u Hrvatskoj rastu brže od inflacije!

Indeks cijena hrane na svjetskim tržištima u padu je već peti mjesec zaredom, ali u Hrvatskoj cijene hrane i dalje rastu brže od inflacije, iako Vlada smanjuje stope PDV-a.

Pred poljoprivrednicima je, kada je riječ o ulaganjima, jedna od najtežih jesenskih sjetvi do sada.

Proizvodnja im je, u odnosu na lanjsku, dvostruko skuplja.

Smanjuju troškove proizvodnje, no njihovi proizvodi na policama trgovina i dalje poskupljuju.

– Mislim da je rješenje da se kroz politički dijalog s trgovačkim lancima pokuša naći određeni balans, ali isto tako da se pokuša razmišljati kroz Zakon o suzbijanju nepoštenih trgovačkih praksi te da se uvedu još neke dodatne mjere kao što je zabrana prodaje proizvoda ispod njihove proizvodne cijene, rekla je za HRT predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu.

Dodaje kako neki proizvodi koji dolaze iz uvoza su u istom trgovačkom lancu niže cijene nego u Hrvatskoj, a radi se o istom proizvodu.

– Dobro je promišljati o propisivanju kvalitete proizvoda zato što bi tako mogli dio nelojalnog uvoza eliminirati, naglašava.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...