Učenici Osnovne škole Novigrad posjetili su uzgajališta dagnji i jakobovih kapica u sklopu projekta OTARNOS

U ponedjeljak, 3.10.2022. učenici Osnovne škole Novigrad posjetili su nekoliko uzgajališta dagnji, ali i jedno koje se bavi uzgojem jakobovih kapica. Naime, tvrtka Pecten d.o.o. pionir je u uzgoju jakobovih kapica u Hrvatskoj. Uz stručno vodstvo gospodina Branimira Baždarića, savjetnika za ribarstvo Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, učenici su naučili o načinima uzgoja i biologiji glavne zvijezde Novigradskog mora – dagnje. Učenici su uzgajališta posjetili brodom tvrtke Pecten d.o.o., na kojem se nalazi i stroj za sortiranje dagnji.

Izlet je treći i posljednji dio tripartitnog edukativnog programa „Kulturno-maritimna baština Tri mora“ u sklopu projekta Očuvanje Tradicije Akvakulture i Ribarstva Novigrada, Obrovca i Starigrada (akronim: OTARNOS) nositelja udruge Društvo istraživača mora – 20000 milja i partnera Općina Novigrad i Srednja škola Obrovac. Na izletu je bilo 13 učenika od 5. do 8. razreda u pratnji nastavnice Biologije Ane Katalinić- Bach.

Projekt je prijavljen na FLAG natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne – maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture te sadrži prioritete i ciljeve Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 331.961,17 kn a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) u iznosu od 282.166,99 kn odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok je 15% sufinancirano iz državnog proračuna RH u iznosu od 49.794,18 kn. Projekt se provodi u javno – civilnom partnerstvu s Općinom Novigrad i Srednjom školom Obrovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...