Cijene hrane svakodnevno rastu, stručnjakinja: Ovi će proizvodi najviše poskupjeti!

Za pitanje rasta cijena hrane, osim napada na Ukrajinu, problem je i izostanak poljoprivredne proizvodnje koja je vidljiva diljem svijeta, navodi stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić za N1 te dodaje kako su usjevi globalno podbacili i u Americi i Europi.

– To je problem koji će se teško moći nadoknaditi ako nema dovoljne količine proizvodnje, prvenstveno žitarica. U Americi je podbacila pšenica, isto tako i kukuruz. Situacija je otprilike slična i u Europi što se tiče kasnijih usjeva i to ne može dovesti do značajnih korekcija cijena – navodi Blažić.

Rast cijena hrane, ističe, bit će otprilike 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Najviše raste cijena proizvoda koje stanovnici najviše troše, a to su kruh, mlijeko, krumpir, svinjetina i jaja. To su proizvodi za koje se, dodaje, očekuje najveći rast – više od 40 posto.

– Nesigurnost je ogromna, a cijene hrane počele su rasti još 2021. godine. Utjecaj ekstremnih vremenskih prilika je sve veći i to stalno utječe na tu nesigurnost. Teško je reći kako će to izgledati sljedeće godine – ustvrdila je stručnjakinja za Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...