Noć muzeja u Kući Velebita: Interaktivno pripovjedno druženje “Planinsko sijelo”

Povodom Noći muzeja JU NP Sjeverni Velebit i Obrt za Interpretaciju baštine Terra Incognita pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na interaktivnom pripovjednom druženju „Planinsko sijelo“ koje će se održati 27. siječnja 2023. u Kući Velebita u Krasnu s početkom u 19:00 sati.

– Nekad davno, kada bi nastupile zimske večeri, a snijeg zameo kuće, ljudi su se okupljali oko vatre i kratili si vrijeme pričajući priče. Kroz razgovor prenosile su se sve bitne informacije vezane za život zajednice, pa se tako pripovijedalo pomalo o svemu: o vremenu, o teškim uvjetima života, o susretima u divljini, o novostima u selu, o mladim ljubavima, rođenjima i smrtima, a kroz te se priče s vremenom oblikovao i specifični identitet čovjeka koji je svoj život svezao s planinom, navode iz Kuće Velebita.

Danas više nema stanovnika koji žive u vršnom dijelu Velebita, ali za njima su ostale njihove priče. Pod vodstvom licencirane interpretatorice baštine Ane Cerovac, sudionici će moći zaviriti u bogat svijet velebitske kulturne baštine i doznati kako je nekada izgledao život na planini: kako je čovjek gradio pastirske stanove i priskrbljivao vodu za svoju stoku, kojim se umijećima služio da dopremi drvene trupce do mora, kako je izgledalo djetinjstvo, a kako radni dan odraslih, što je po njegovom svršetku uvečer mirisalo na stolu i tko su bile planinke, snažne žene očvrsnule u gorskim uvjetima. A uz vatru su se, osim priča iz svakodnevnice, pripovijedale i bajkovite priče iz davnine: legende o pećinama u kojima su se skrivali hajduci, misterij o zakopanom blagu kralja Bele IV. te neka originalna pučka svjedočanstva o susretima s vilama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...