Peđa Grbin u Zadru: “Mislim da SDP u Zadru radi dobar posao, ali odluka o budućnosti građana je na HDZ-u i gradonačelniku, povijest nas uči da će HDZ politizirati”

Predsjednik SDP-a stigao je u Zadar i održao konferenciju za novinare u hotelu Kolovare.  U uvodnom govoru Grbin je rekao da je protekla dva dana boravio u Zadru te sa stranačkim kolegama razgovarao o pripremama za izbore.

– Ova dva dana u Zadru razgovarali smo o onome što je nama važno, a to je, ne samo kako pripremiti stranku za izbore, nego daleko više od toga, što ćemo građanima na tim izborima ponuditi. Jako sam zadovoljan i ponosan kako smo oko toga jedinstveni. SDP je spreman za izbore, kada god oni budu, pohvalio se Grbin.

Istaknuo je da u sljedećih godinu dana u fokusu SDP-a mora biti briga za građane i njihov standard te kako im osigurati da u Republici Hrvatskoj mogu živjeti od svojeg rada. Naglasio je da je prošla godina bila izuzetno teška jer su plaće i mirovine gubile na vrijednosti, a Vlada nije poduzela ništa da sustavno pomogne građanima.  Nastavio je kritizirati Vladu rekavši da su povremeno stihijski zbog vlastitog rejtinga građanima spuštali novac na kojem bi im kao trebali biti zahvalni. Ponovo je istaknuo da sustavnog pristupa bobi protiv inflacije i poboljšavanju standarda građana kod HDZ-a nema.  Grbin tvrdi da SDP ima rješenje.

–  Mi znamo što napraviti i mi znamo kako osigurati da građani u ovoj godini, ali i u godinama koje su pred nama, mogu bolje živjeti. To je bio fokus našeg rada i razgovora u ova dva dana, rekao je.

Nakon kratkog uvodnog govora, Grbin je pozvao novinare da mu postave pitanja. Prvo pitanje bilo je vezano za izmijene Zakona o izbornim jedinicama koje je jučer najavio premijer Plenković, ali opovrgnuo ministar Malenica. Grbin je naglasio da je puno bitnije osigurati da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU može isplaćivati novac iz tih fondova jer, kako navodi, Ministarstvo još nije prešlo na eure zbog greške u softveru. Kada je u pitanju Zakon o izbornim jedinicama, Grbin kaže da je prije godinu dana SDP dao prijedlog novog Zakona o izbornim jedinicama, ali HDZ nije spreman raspravljati o tome. Govoreći o potencijalnim koalicijama na  izborima, predsjednik SDP-a naglašava da razgovaraju sa strankama koje dijele njihove vrijednosti. No. istaknuo je da su razgovori daleko od pregovora.

Na pitanje hoće li SDP podržati predsjednika Milanovića u još jednoj kandidaturi za predsjednika, Grbin odgovara kako su parlamentarni izbori prije predsjedničkih pa su sada usredotočeni na to.

– Predsjednički izbori dolaze iza parlamentarnih i na njima smo fokusirani. Nikada ni sa kim nismo razgovarali o tome hoćemo li se udruživati ili ne oko predsjedničkih izbora, u krajnjoj liniji to predsjednik mora inicirati.  Kada sve ono što je pozitivno i negativno u njegovom radu stavimo na papir, ja ne vidim zašto ga ne bismo podržali, rekao je.

Potom je uslijedilo pitanje o odnosu Milanovića prema Orbanu na koje je Grbin kratko odgovorio da bi bio sretniji da je po pitanju Orbana, Milanović zadržao stav koji je imao 2015. godine.  Osvrnuo se i na Milanovićeve izjave o ratu u Ukrajini, rekavši da Milanović, kao i SDP, smatra da je Ukrajina žrtva, a Rusija agresor. Naglasio je da niti SDP niti Milanović neće dopustiti da zbog rata u drugoj zemlji strada vladavina prava i poštivanje Ustava u RH.

Najavio je da će SDP u narednim danima intenzivno prezentirati politiku stanogradnje jer je to dio brige za građane i njihov standard.

–  Od 2015. do danas cijene stanova porasle za 60 posto, od toga 15 posto samo u prošloj godini, dakle više od stope inflacije. Ljudi si te stanove  ne mogu priuštiti. Zadnji smo u EU po tome koliko mladih živi s roditeljima. Time se trebamo pozabaviti. Bitno je pozabaviti se onima koji su zlostavljani od strane agencija, vidjeti kako riješiti pitanje kredita u švicarskim francima, što Vrhovni sud nije u stanju riješiti, dakle prioritet je pomoći ljudima da žive bolje, naglasio je.

Komentirao je i situaciju u Gradskom vijeću Zadra te poziciju SDP-a u trenutnoj situaciji, rekavši da je potencijal SDP-a u Zadru velik te da je odluka o budućnosti Grada Zadra na HDZ-u i gradonačelniku.

– Mislim da SDP u Zadru radi dobar posao, a što se tiče situacije u Zadru, ovo je nezabilježeno u Hrvatskoj. Gradonačelnik je predložio proračun, na njega su vijećnici, sukladno svojem pravu, predložili amandmane. Ako je neki od tih amandmana bio nezakonit, onda je gradonačelnik o tome trebao pravovremeno obavijestiti vijećnike i objasniti im zašto. Ako mi u Saboru podnesemo nezakonit amandman, onda nas iz stručnih službi Sabora obavijeste o tome. Gradonačelnik je proračun predložio, vijećnici su izglasali amandmane, gradonačelnik s time nije bio zadovoljan, obustavio je, stvorio je potpuni kaos, kasnile su plaće i sada za svoje djelovanje pokušava optužiti druge. Kolega Danijel Radeta dao je prošli tjedan konstruktivan prijedlog da se povuče obustava akta i da se predloži proračun usklađen sa zakonom, a SDP će ga podržati. Dakle, na gradonačelniku je da odluči hoće li u ovoj situaciji politizirati, blokirati rad Grada Zadra, blokirati investicije i sve mjere koje bi se trebale dogoditi za unaprjeđenje građana Zadra i njihovog standarda, ili neće. Odluka je jednostavna i ona je na HDZ-u i gradonačelniku. Povijest nas uči da će u takvim situacijama HDZ puno prije politizirati nego što će učiniti ono što je dobro za ljude, ali odluka je njihova, oštro je poručio Grbin.

Spomenuo se, naravno, i prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru, o čemu su u petak na konferenciji za novinare govorili Jure Zubčić i Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.  Grbin je naglasio da SDP neće dozvoliti da se oduzmu i plaže te da stranka podržava prosvjed protiv prijedloga tog zakona, koji je najavila inicijativa Javno je dobro za 2. veljače na Markovom trgu. Ivana Marković, koja je i danas bila prisutna na konferenciji, naglasila je da će SDP tražiti povlačenje prijedloga iz procedure jer isti ide u korist samo krupnom kapitalu.

Za kraj je Grbin naglasio da je svjestan da SDP mora biti energičniji i jasniji u onome za što se zalažu, ali da su tu na raspolaganju građanima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...